Sfinți părinți

Unii negociază și meșteșugesc Taina Spovedaniei

Sfântul Antim Ivireanul
Sfântul Antim Ivireanul
1650-1716
"Unii se spovedesc de frica vreunor întâmplări, alţii din obicei, alţii de ruşinea omenească, alţii de frica stăpânilor; alţii iară au câte doi duhovnici, unul la ţară şi altul la oraş; la cel de la ţară, ca la un om prost, spune păcatele cele ce socoteşte el că sânt mai mari, iar la cel de la oraş spune păcatele cele ce socoteşte el că sânt mai mici, neguţătorind şi meşteşugind taina spovedaniei."

Pocăința noastră nu e o monedă de schimb pentru primirea Sfintei Împărtășanie

Sfântul Serafim de Sarov
Sfântul Serafim de Sarov
1759-1833
"Chiar dacă am fi umplut oceanul cu lacrimile noastre, nici măcar atunci nu I-am fi putut răsplăti Domnului cum se cuvine pentru ceea ce El ne dăruieşte în mod gratuit, hrănindu-ne cu Prea Cura­tul Său Trup și Prea Cinstitul Sau Sânge, Care spală, curăţă, dă viaţă si ne ridică din moarte.

Să fii indulgent la spovedanie, părinte!

Sfântul Serafim de Sarov
Sfântul Serafim de Sarov
1759-1833
"Aminteşte-ţi, mata... eşti doar un martor părinte, dar Dumnezeu este judecătorul! Şi cat de multe, cât de multe şi de grozave păcate, încât nici măcar nu le poți pronunţa, nu ne-a iertat nouă mărinimosul nostru Domn şi Mântuitor. Cum oare putem noi, oamenii, să ne judecăm semenii! Noi suntem simpli martori, simpli martori, părinte. Să-ţi aminteşti mereu acest lucru: simpli martori, părinte!”

Smerește-te, fii ascultător și mărturisește-te sincer

Sfântul Inokentie de Kamceatka
Sfântul Inokentie de Kamceatka
1797-1879
"Dacă cineva se mărturisește nesincer și își face voia proprie, atunci, chiar dacă se împărtășește cu Sfintele Taine, demonii viază în trupul său și îi tulbură mintea. Dacă vrei ca demonii să nu vieze în tine, atunci smerește-te, fii ascultător și neagonisitor și mărturisește-te sincer."

4 mijloace care garantează nădădejdea creștină

Sfântul Ioan de Kronstadt
Sfântul Ioan de Kronstadt
1829-1908
"Iată mijloacele care garantează nădejdea creștină: rugăciunea, mai cu seamă cea deasă, mărturisirea sinceră a păcatelor, când ne rugăm, citirea deasă a cuvântului lui Dumnezeu și mai ales împărtășirea cât mai deasă cu De-viață-făcătoarele Taine, cu Trupul și Sângele lui Hristos."

Spovedania la preot

Fericitul Augustin
Fericitul Augustin
354-430
"Nu e de ajuns să ne spovedim în fața lui Dumnezeu; se cuvine să ne spovedim de asemenea și în fața celor ce au primit de la Dumnezeu puterea de a spovedi."

Judecata conștiinței

Sfântul Marcu Ascetul
Sfântul Marcu Ascetul
"Multe sunt sfaturile aproapelui spre ceea ce este de folos; dar nimănui nu i se potrivește așa de mult ca judecata conștiinței sale."

Bună este spovedania păcatelor, când în urma ei vine îndreptarea

Fericitul Augustin
Fericitul Augustin
354-430
"Bună este spovedania păcatelor, când în urma ei vine îndreptarea. Dar ce folos este să descoperi rana în fața medicului și să nu întrebuințezi mijloacele de vindecare?"

Spovedania taie drepturile diavolului

Sfântul Paisie Aghioritul
Sfântul Paisie Aghioritul
1924-1994
"Cel puţin să meargă oamenii la un duhovnic să se mărturisească, spre a se îndepărta înrâurirea diavolească de la ei, ca să poată gândi puţin. Acum nu pot nici măcar gândi din pricina influenţei diavoleşti. Pocăinţa, mărturisirea taie drepturile diavolului."

Patimile ce se cuibăresc în inimă

Sfântul Ierarh Luca al Crimeei
Sfântul Ierarh Luca al Crimeei
1877-1961
"Închideţi deci ochii, plecaţi-vă capetele şi îndreptaţi-vă ochii minţii spre adâncul propriei voastre inimi, şi căutaţi: ce patimi, ce şerpi se cuibăresc acolo? Găsiţi-i pe toţi, şi doar atunci să cutezaţi a veni la spovedanie. Nimic să nu ascundeţi."

Să avem evlavie față de duhovnicul nostru

Sfântul Siluan Athonitul
Sfântul Siluan Athonitul
1866-1938
"Întotdeauna trebuie să ne aducem aminte că duhovni­cul îşi săvârşeşte slujirea sa în Duhul Sfânt şi de aceea tre­buie să avem evlavie faţă de el."

Cei cu viață sfântă vor fi călăuziți direct de Dumnezeu în suflet

Sfântul Siluan Athonitul
Sfântul Siluan Athonitul
1866-1938
"Când sufletul s-a predat cu totul voii lui Dumnezeu, Domnul însuşi începe să-l călăuzească şi sufletul este în­văţat în chip nemijlocit de Dumnezeu, în vreme ce înainte era povăţuit de învăţători şi de Scripturi. Dar rareori se întâmplă ca învăţătorul sufletului să fie Domnul Însuşi prin harul Duhului Sfânt, şi puţini sunt cei ce cunosc aceasta; numai cei ce vieţuiesc după voia lui Dumnezeu."

Nu te crede mai experimentat sau mai deștept decât alții

Sfântul Siluan Athonitul
Sfântul Siluan Athonitul
1866-1938
"Cădem în amăgire când credem că suntem mai deştepţi şi mai experimentaţi decât alţii şi chiar decât duhovnicul nostru. Şi eu am gândit aşa din lipsă de experienţă şi am suferit pentru aceasta şi sunt foarte mulţumitor lui Dum­nezeu că prin aceasta m-a smerit şi m-a povăţuit şi nu m-a lipsit de mila Sa."

Mărturisirea faptelor rele

Fericitul Augustin
Fericitul Augustin
354-430
"Mărturisirea faptelor rele este începutul faptelor bune."

Sfinți părinți

Teme abordate
de Sfinți Părinți