Sfinți părinți
Să ne înfrânăm plăcerile
"Trebuie să socotim pe copii ca pe fiii noștri, iar pe femeile altora să le privim ca pe propriile noastre fiice; să ne înfrânăm plăcerile și să fim stăpâni pe stomac și încă pe cele de dedesubtul stomacului; acesta este lucrul cel mai de seamă."
Nu trăim ca să mâncăm și să bem, ci mâncam ca să trăim
"Hristos ne-a arătat încă mai limpede că după masă nu somn, nici împreunare trupească nu trebuie să urmeze, ci rugăciuni şi citire a Sfintelor Scripturi. Să ne deprindem a mânca numai atât cât să trăim, nu până-ce ne crapă pântecele şi ne îngreuiem: că nu am fost făcuţi şi nu trăim ca să mâncăm şi ca să bem, ci mâncăm ca să trăim."
Trupul în care zvâcnesc necurate pofte, e acela care se lasă cuprins de îmbuibare
"Pofta trupească nu are cum se ivi într-un trup înfometat, nici chiar în trupul care s-a mulţumit cu hrana cea de trebuinţă. Trupul în care zvâcnesc necurate pofte, e acela care se lasă cuprins de îmbuibare."
Pântecul îmbuibat naște semințele desfrâului
"Cantitatea mâncării tocește ascuțimea minții și, îngreunând și duhul odată cu trupul, ațâță focul primejdios al patimilor. Un pântec îmbuibat cu tot felul de alimente naște semințele desfrâului și mintea înăbușită de greutatea mâncărurilor nu mai poate păstra cârma dreptei chibzuințe."
Mâncatul peste măsură
"Nu hrana este păcat, ci lăcomia pântecelui"
Postitorul care așteaptă ceasul mesei
"Postul stă nu numai în a mânca rar, ci în a mânca puțin; și nu numai în a mânca o dată, ci în a nu mânca mult. Nechibzuit este postitorul care așteaptă până la ceasul mesei ca atunci să se dedea mâncatului cu nesaț atât cu trupul, cât și cu mintea."