Sfinți părinți

Sufletul nu se poate veadea nici pipăi

Părintele Sofian Boghiu
Părintele Sofian Boghiu
1912-2002
Sufletul fiind imaterial nu se poate vedea și nici pipăi. El este duh așezat de Dumnezeu în om și este partea prin care ființa noastră se înrudește cu Însuși Creatorul întregului univers. Căci sufletul este duh, așa cum Duh este și Dumnezeu (Ioan 4, 24).

Dumnezeu i-a dat omului suflare din Sine

Sfântul Grigorie Teologul
Sfântul Grigorie Teologul
329-390
Dumnezeu l-a creat așadar pe om, luând o parte din pământul de curând plăsmuit, căruia i-a dat o parte din Sine, suflarea Sa, Duhul cel nedespărțit de Sine.

Sufletul din care nu se înălță rugăciune spre cer

IPS Justinian Chira
IPS Justinian Chira
1921-2016
"Sufletul din care nu se înalţă spre Cer glas de rugăciune este asemenea unei case pustii, plină de păienjeniş, locuită numai de păsările întunericului. "

Puterea dragostei ce se sălășluiește în inima omului

Sfântul Ierarh Tihon de Zadonsk
Sfântul Ierarh Tihon de Zadonsk
1727-1783
"Puterea dragostei este atât de mare încât sufletul omenesc, care este plin de ea, nu poate fi biruit de nici o boală sau necaz. Aşa cum, în cuptorul din Babilon, în mijlocul văpăii celei puternice, roua i-a răcorit pe cei trei tineri fericiţi, aşa şi dragostea de Dumnezeu, când se sălăşluieşte în inima omului, stinge orice văpaie din ea şi o răcoreşte cu roua ei nespusă."

Sufletul trebuie să-și cârmuiască trupul

Sfantul Talasie Libianul
Sfantul Talasie Libianul
"Precum lucrul lui Dumnezeu este să cârmuiască lumea, așa al sufletului este să-și cârmuiască trupul."

Hrana sufletului este smerenia

Sfânta Elisabeta Feodorovna
Sfânta Elisabeta Feodorovna
1864-1918
"Casa sufletului este răbdarea; hrana sufletului este smerenia..."

Nu-ți descoperi gândurile oricui

Sfântul Antonie cel Mare
Sfântul Antonie cel Mare
251-356
"Nu-ți descoperi gândurile tuturor, ci numai acelora care îți pot tămădui sufletul."

Rugăciunea este lumină pentru suflet

Sfantul Ierarh Nectarie din Eghina
Sfantul Ierarh Nectarie din Eghina
1846-1920
"Rugăciunea este soarele ochilor nematerialnici ai sufletului. După cum soarele este lumină pentru trup, rugăciunea este lumină pentru suflet."

Uită-te la sufletul omului nu la trupul lui

Sfântul Nicolae Velimirovici
Sfântul Nicolae Velimirovici
1881-1956
"Hristos niciodată n-a făcut vreo observaţie asupra trupului vreunui om. El nu i-a spus lui Zaheu: „Cât eşti de mic!”, nici lui Iuda: „Cât eşti de urât!”, nici slăbănogului: „Cât eşti de slab!”, nici leprosului: „Cât de rău miroşi!” El a petrecut neîntrerupt cu realitatea din oameni, adică cu sufletele – căci sufletul le vorbea sufletelor, şi sufletul tămăduia şi ridica sufletele. De aceea, când îţi vorbeşte omul, nu te gândi la trupul lui, nu cerceta trupul lui, ci priveşte la sufletul lui, cercetează sufletul lui, deprinde-te cu sufletul lui – şi atunci îl vei înţelege."

Sufletul păcătos nu este fericit

Sfântul Siluan Athonitul
Sfântul Siluan Athonitul
1866-1938
"Sufletul păcătos, robit patimilor, nu poate avea pace, nici să se bucure de Domnul, chiar dacă ar avea toate bo­găţiile pământului şi chiar dacă ar împăraţi peste lumea întreagă."

Dăruiește cu sufletul

Sfantul Isaac Sirul
Sfantul Isaac Sirul
640-700
"Când faci un dar, veselia feței tale să fie mai maee decât înșuși darul."

Nevoile duhovnicești și nevoile lumești

Sfantul Teofan Zăvorâtul
Sfantul Teofan Zăvorâtul
1815-1891
"Nu toate nevoile omului au aceeași valoare, ci unele sunt mai înalte, iar al­tele mai joase; iar împlinirea cumpănită a lor aduce omului pacea. Nevoile duhovnicești sunt cele mai înalte, iar când acestea sunt împlinite, atunci este pace chiar dacă celelalte rămân neîmplinite. Însă când nevoile duhovnicești rămân neîmplinite, atunci, chiar dacă celelalte sunt împlinite cu vârf și îndesat, pacea nu este cu putință. Iată pentru ce împlinirea lor este numită singurul lucru care trebuiește."

Îmbrăcămintea cerească

Sfântul Ioan de Kronstadt
Sfântul Ioan de Kronstadt
1829-1908
"La toţi ne place să ne îmbrăcăm curat şi cu gust. La îmbrăcămintea cea nestricăcioasă, pe care ne-am întinat-o cu păcatele şi în care ne vom înfăţişa cu toţii înaintea lui Dumnezeu, la Judecata din urmă se gândeşte oare cineva? O spală cineva cu lacrimi de pocăinţă, cu fapte de milostenie, o împodobeşte cu postul, rugăciunea, privegherea, cugetarea la cele dumnezeieşti?"

Nașterea păcatelor în suflet

Părintele Iosif Isihastul
Părintele Iosif Isihastul
1898-1959
"Din micimea sufletească se nasc multe: cârtirea, neauzirea, nerușinarea, hula, necunoașterea și multe altele. Iar mândria și deznădejdea sunt surori bune una cu cealaltă, din care se nasc mii de fii, contribuind cu toții la pierderea sufletului."

Trupul și sufletul îl așează pe om înaintea lui Dumnezeu

Sfântul Irineu de Lyon
Sfântul Irineu de Lyon
130-202
"La ce foloseşte să avem sfinţenia trupului, dacă adevărul nu este în suflet? Căci sufletul şi trupul se bucură unul de celălalt, se armonizează şi îşi unesc eforturile pentru a-l conduce pe om în faţa lui Dumnezeu. "

Nu-ți deschide inima oricui!

Sfântul Serafim de Sarov
Sfântul Serafim de Sarov
1759-1833
"Nu trebuie să-ţi deschizi inima ta niciodată fără trebuinţă. Dintr-o mie, nu ştii de se va putea găsi măcar unul, care ar fi în stare să păstreze taina ta. Şi când noi înşine nu o vom putea păstra în sufletul nostru, cum putem nădăjdui că ea ar putea fi păstrată de alţii?"

Depinzi de Dumnezeu în toate clipele vieții tale

Sfântul Ioan de Kronstadt
Sfântul Ioan de Kronstadt
1829-1908
"Să nu uite nimeni că este al lui Dumnezeu cu sufletul şi cu trupul, că depinde de Acela în toate clipele vieţii şi în toate cerinţele sufletului şi trupului. De aceea să se îndrepte către Dumnezeu ori de câte ori sufletul şi trupul simt o anumită nevoie..."

Sfinți părinți

Teme abordate
de Sfinți Părinți