Mari Duhovnici

Cine se însoară are mai puține drepturi și multe obligații

Părintele Epifanie Theodoropoulus
Părintele Epifanie Theodoropoulus
1930-1989
"Celibatarul are drepturi si obligații. Cine se însoară are mai puține drepturi și multe obligații. Iar când are copii, nu mai are drepturi decât obligații. De ce au roțile mașinilor cauciucuri și camere cu aer? Pentru că, amortizând și luând forma gropilor de pe drum, camerele fac să se depășească obstacolele. Dacă roțile ar fi rigide, mașinile n-ar putea merge; repede s-ar defecta datorită vibrațiilor și asperitaților pământului. Asemenea «amortizări» sunt necesare în cadrul familiei: ele îngăduie depășirea multor probleme și asigură un progres duhovnicesc constant."

Dacă fugi de copii, fugi de mântuire

Părintele Paisie Olaru
Părintele Paisie Olaru
1897-1990
"Dacă fugi de copii, fugi de mântuire. Nici să nu rămâi la un singur copil, ca să nu-l pierzi și pe acela. Mai sănătoși sunt copiii mulți în casă."

Mulțumirea pentru masă este un act de recunoștință

Mitropolitul Bartolomeu Anania
Mitropolitul Bartolomeu Anania
1921-2011
"Copii de astăzi nu mai sunt învățați de mamele lor, să spună la sfârșitul mesei ‘sarut mâna mamă’."

Trebuie să înțelegi neputințele oamenilor

Părintele Teofil Părăian
Părintele Teofil Părăian
1929-2009
"Se zice că niciodată nu poți să ceri unui copil să meargă la același pas cu un om mare. Un copil are pas de copil. Dacă vrei să mergi cu el, te lași tu după el, trebuie să-i înțelegi neputința lui; nu­-i ceri niște lucruri pe care nici tu nu le­-ai făcut când erai copil și nici nu le­-ai fi putut face."

Inocența copiilor

IPS Justinian Chira
IPS Justinian Chira
1921-2016
"Un copil, niciodată nu observă că e gol până e inocent. Abia după ce îşi pierde inocenţa începe să-şi pună mânuţele să-şi acopere trupul. Acesta e rezultatul păcatului. Şi-a pierdut inocenţa şi de aceea s-a produs un gol interior şi de acolo se reflectă şi în afară."

Vă trebuie preoți mai buni?

Părintele Arsenie Boca
Părintele Arsenie Boca
1910-1989
"Vă trebuie preoți mai buni? Nășteți-i! Nu mai stați cu gânduri ucigașe împotriva copiilor, că nu știți în calea cărui mare dar de la Dumnezeu te-ai găsit împotrivă și ai să dai seama."

Trupul și suflet copilului se zidesc în același timp în pântecele mamei, chiar din prima clipă

Părintele Cleopa Ilie
Părintele Cleopa Ilie
1912-1998
"Precum când tună si fulgeră, odată auzi tunetul și odată vezi lumina fulgerului, așa în clipa când s-a zămislit copilul se zidește în el și trupul și sufletul lui, într-o formă ca o sămânță de cânepă sau poate mai mic, dar în aceeași clipă. "

Au suflet copiii avortați?

Părintele Cleopa Ilie
Părintele Cleopa Ilie
1912-1998
- Prea Cuvioase, copiii care sunt avortați au suflet? - "Au! Cum să nu aibă?" - Dintr-a câta zi au ei suflet? - "Din clipa zămislirii. Căci spune proorocul Ieremia: Doamne, Tu zidești duhul omului întru zămislire." - Păi, înseamnă că sunt numai suflet, părinte. - "Sămânța bărbatului și a femeii este vie. Și atunci, în clipa împreunării, s-a zidit și sufletul și trupul."

Creșterea copiilor și drepturile omului

Părintele Dionisie Ignat de la Colciu
Părintele Dionisie Ignat de la Colciu
1909-2004
"Pe copilul tău, pe care tu l-ai născut şi tu eşti dator ca să-l creşti în frica lui Dumnezeu şi să-l pedepseşti şi cu varga dacă altfel nu te ascultă, nu mai ai dreptul să-l creşti normal. Vezi? Şi asta pentru ca să ajungă omenirea toată la o destrăbălare cu totul neomenească. Vezi, asta înseamnă drepturile omului."

Dreptul de a-ți educa copiii

Părintele Dionisie Ignat de la Colciu
Părintele Dionisie Ignat de la Colciu
1909-2004
"O ajuns desăvârşită lucrarea satanicească. Nu mai ascultă nimenea de Biserică şi de Adevăr. Dacă-l pedepseşti pe copilul tău, îţi vin imediat cu drepturile omului: “De ce-l ocărăşti pe băiatul tău că se duce la desfrâu? Ε dreptul lui.” Auzi, dumneata! Ε sfârşitul. Ce să mai zici?"

Copiii sunt cei mai aproape de Dumnezeu

Părintele Arsenie Boca
Părintele Arsenie Boca
1910-1989
"Dacă mamele ar primi copiii în numele Domnului, ce străvezii ar fi ei în chipul lui Iisus! Abia atunci şi-ar putea da seama mamele pe cine au primit prin copii. Copiii ajung în braţele lui Dumnezeu fiindcă sunt cei mai aproape de El. Modul lor de a fi e cel mai iubit de Dumnezeu. Înţelepţii Îl înţeleg pe Dumnezeu ca pe o necesitate în explicarea lumii. Copiii Îl au ca pe un Tată de pe celălalt tărâm. (…) Dumnezeu şi copiii au înrudirea pe care noi, cei mari, o pierdem. Sfinţii sunt nişte mari copii. Şi ce departe ne ţinem de ei!"

Mari duhovnici

Teme abordate
de Marii Duhovnici