Mari Duhovnici

Nu regreta că te-ai căsătorit

Părintele Ieronim din Eghina
Părintele Ieronim din Eghina
1883-1966
"Nu regreta că te-ai căsătorit. Monahismul este frumos și sublim, căci monahii au aripi și se ridică spre Cer, pe când cei căsătoriți umblă pe pământ. Cerul este frumos, dar nu fără pericole: dacă o să cazi de sus, te rănești; dacă o să cazi umblând pe pământ n-o să te rănești, și te vei ridica usor!"

Cine se însoară are mai puține drepturi și multe obligații

Părintele Epifanie Theodoropoulus
Părintele Epifanie Theodoropoulus
1930-1989
"Celibatarul are drepturi si obligații. Cine se însoară are mai puține drepturi și multe obligații. Iar când are copii, nu mai are drepturi decât obligații. De ce au roțile mașinilor cauciucuri și camere cu aer? Pentru că, amortizând și luând forma gropilor de pe drum, camerele fac să se depășească obstacolele. Dacă roțile ar fi rigide, mașinile n-ar putea merge; repede s-ar defecta datorită vibrațiilor și asperitaților pământului. Asemenea «amortizări» sunt necesare în cadrul familiei: ele îngăduie depășirea multor probleme și asigură un progres duhovnicesc constant."

Abstinenta in casatorie, practicata exclusiv din dragoste de Dumnezeu

Părintele Epifanie Theodoropoulus
Părintele Epifanie Theodoropoulus
1930-1989
"Abstinența în căsătorie, practicată exclusiv din dragoste de Dumnezeu, este un lucru excelent. Când soții au relații conjugale pentru a naște copii, primesc nota «foarte bine»; când se abțin doar pentru a evita nașterea de copii, primesc nota «bine». Aceste note sunt pentru cei ce depașesc mediocritatea. Nota exceptional o primesc cei ce fac abstinența din dragoste de Dumnezeu, cu condiția ca decizia să o ia amândoi și niciodată unul singur. Daca o ia unul singur, este păcat."

Căsătorie sau concubinaj?

Părintele Teofil Părăian
Părintele Teofil Părăian
1929-2009
"Toată lumea știe că viața de familie treabuie binecuvântată de Dumnezeu. Concubinajul este o improvizație. Nu e o mărturisire de credință, este o mărturisire de necredință. Noi știm că măsura credinței este măsura vieții, cum îți trăiești viața așa îți este și credința."

Dragostea trebuie să vină dinspre bărbat spre femeie

Părintele Iosif Vatopedinul
Părintele Iosif Vatopedinul
1921-2009
"Într-o căsnicie, dragostea trebuie să vină, îndeosebi dinspre bărbat spre femeie. Acest lucru l-a făcut şi Hristos faţă de Biserica Sa. S-a dat pe Sine Însuşi ca să o facă slăvită."

Femeia are nevoie de tandrețea și dragostea soțului

Părintele Iosif Vatopedinul
Părintele Iosif Vatopedinul
1921-2009
"Dacă femeia nu simte tandreţea soţului, golul din inima ei nu va fi umplut nici de dragostea părinţilor, nici a propriilor copii. Atât de mare e taina căsătoriei, încât golul creat în inima femeii de lipsa afectivităţii soţului nu poate fi umplut nici măcar de dragostea propriilor copii!"

Canon pentru tinerii căsătoriți

Părintele Paisie Olaru
Părintele Paisie Olaru
1897-1990
"Tinerilor le dau canon ca, mai înainte de căsătorie, să fie cuminţi şi cinstiţi; iar după cununie, le dau canon să nască copii câţi le va da Dumnezeu, să nu facă avorturi, nici să se păzească pentru a nu avea copil. Apoi, să-şi aibă un duhovnic bun, să se mărturisească des şi să păzească legile Bisericii, postul, infrânarea şi cumpătarea."

Familia este întemeiată pe taină

Părintele Arsenie Boca
Părintele Arsenie Boca
1910-1989
"Căsătoria cere multe motive ca să fie Taină. Când familia nu va mai fi întemeiată pe Taină, oamenii vor fi o turmă de fiare sălbatice, destrăbălate."

Căsnicia este o luptă

Părintele Tadei
Părintele Tadei
1914-2003
"Când oamenii intră în căsnicie, cred că totul va fi bine, dar nu sânt toate așa, căci viața este luptă. La fel este și în mănăstire. Mergi la mănăstire și crezi că acolo totul este pașnic și liniște, dar te înșeli: și acolo este luptă!"

Familia fără copii și smochinul fără roade

Părintele Cleopa Ilie
Părintele Cleopa Ilie
1912-1998
"Mântuitorul aseamănă pe cei ce se căsătoresc numai pentru păcat, sau de ochii lumii, sau pentru avere, cu smochinul blestemat care nu voia să aducă nicio o roadă pe pământ. Pentru că nașterea de copii nu este numai o datorie socială, firească, ci este mai întâi o poruncă dumnezeiască, care contribuie foarte mult la mântuirea părinților. Soții care nu vor să nască copii, care îi avortează sau practică păcatul pazei, sunt pedepsiți de Dumnezeu cu boli de tot felul, cu necazuri în viață, cu grea mustrare de conștiință, iar dincolo cu osândă veșnică."

Mari duhovnici

Teme abordate
de Marii Duhovnici