Mari Duhovnici
Evoluția speciilor unele din altele este dictată ideologic
"Ştiința are totuşi, în ciuda multor adevăruri, şi multe falsuri. Evoluția speciilor unele din altele şi dovezile paleontologice în acest sens sunt în această falsificare „dictată” ideologic."
Creația nu poate colabora la propria ei creație
"Unii văd zilele Creației ca erele geologice, ca pe răspunsul creației până astăzi. Or nu este aşa. Se spune clar în Scriptură, că în zilele creației, Dumnezeu a creat lumea. Cum poți să participi la propria creație din nimic? Creația nu poate colabora la propria ei creație. Facerea e creația în şase zile, nu ere geologice, ci zile în care numai Dumnezeu lucrează, şi creează efectiv, nu creează din ceva preexistent, în sensul că ar modela ceva din ziua a doua în ziua a treia, că atunci nu mai e în sens direct creație. Şi atunci, abia după zilele creației se desfăşoară răspunsul creației, începe taina Dialogului între Dumnezeu şi Creația Sa. Când zici deci creație, Dumnezeu creează, nu înțelegi evoluția creației."
Dumnezeu a creat întreguri cu capacitate de răspuns, nu structuri în evoluție
"Eu caut să arăt că, dincolo de fragmentele de adevăruri, de rezultatele locale, teoriile evoluționiste nu prezintă totuşi adevărul, rezultatele sunt viciate de presupunerile de plecare, de perspectiva structuralistă a abordării. Structura ruptă de Chip este luciferism. Dumnezeu a creat întreguri cu capacitate de răspuns, nu structuri în evoluție."
Evoluționismul - cel mai luciferic raționament
"Concepția antică că lumea este "multiplu" dumnezeirii și concepția tot mai proliferată și astăzi, că lumea este de fapt un proces evolutiv, constituie cea mai luciferică părere, cel mai luciferic raționament care a generat toate ereziile și îndeosebi antihristicul, anticreștinismul, antievanghelismul."
Filozofia evoluționistă este opusul învățăturii creștine despre creație
"Întreaga filosofie evoluționistă ce-i prinde astăzi pe oameni îi face să creadă, adesea inconștient, într-o concepție despre creație și viață ce este exact opusul învățăturii creștine: simplul devine complex, sălbăticia ”evoluează” spre civilizație, nedesăvârșitul face să apară desăvârșirea, ”progresul”. În concepția Ortodoxiei, ceea ce este desăvârșit cade în nedesăvârșire iar omul din zilele de pe urmă va fi mult mai jos duhovnicește decât în Biserica primară, nestricăciunea și nemurirea preced stricăciunea și moartea."
Mulți acceptă evoluționismul din indiferență și neștiință
"Mulți creștini ortodocși nu sunt doar ”indiferenți” față de evoluție; ei o acceptă pe față, neștiind că prin aceasta acceptă doctrina latină scolastică despre facerea lumii și omul întâi-zidit, total opusă învățăturii creștin-ortodoxe înfățișate clar mai ales de Sfinții Părinți cu cea mai înaltă viață duhovnicească."
Evoluția nu este un fapt științific, ci filozofic
"Și eu am crezut cândva total în evoluție. Credeam nu fiindcă mă gândiseam foarte mult la această problemă, ci doar fiindcă ”toată lumea crede”, căci este un ”fapt” și cum să tăgăduiești ”faptele”? Dar apoi am început să chibzuiesc mai adânc la această problemă. Am început să văd că adeseori ceea ce se numește ”știință” nu este nicidecum un fapt ci filozofie, și am început să disting cu multă băgare de seamă faptele științifice de filozofia științei. După mai mulți ani, am ajuns la concluzia că evoluția nu este nicidecum un ”fapt științific”, ci filozofie."