Mari Duhovnici

Un popor trăiește prin duhovnicii lui

Părintele Arsenie Papacioc
Părintele Arsenie Papacioc
1914-2011
"Nu accept ca un semen al nostru să nu aibă un duhovnic! Fiecare are o mamă, are o învăţătură, are un crez. Sunt situaţii în care, din motive cu totul speciale, doar pentru o bucată foarte scurtă de timp poţi rămâne fără duhovnic. Preotului trebuie să-i arătăm respectul cuvenit. Sunt fraţi de-ai noştri, mai tineri, cărora le sărut mâna cu toată dragostea. Ei, sărmanii, se simt stânjeniţi, dar eu le-am spus de-atâtea ori că nu le sărut mâna lor, ci mâna preotului din ei. Pentru cel care nu are duhovnic e o pierdere, pentru că un popor trăieşte prin duhovnicii săi."

Duhovnicul te povățuiește spre îndreptarea vieții

Părintele Dionisie Ignat de la Colciu
Părintele Dionisie Ignat de la Colciu
1909-2004
"Duhovnicul, fie batran, fie tanar, nu o sa te povatuiasca la rau, fiindca are harul lui Dumnezeu. Asa ne sfatuieste Biserica. El o sa-ti zica numai spre indreptarea vietii, ceea ce il lumineaza Dumnezeu."

Ce ar trebui să facem pentru a găsi duhovnicul potrivit?

Părintele Teofil Părăian
Părintele Teofil Părăian
1929-2009
"Trebuie să ajungi să-l simţi ca prieten, ca părinte, ca frate, trebuie să ai relaţii de felul acesta şi, până-l găseşti, trebuie să-l cauţi şi, când îl găseşti, să ştii că-l ai, adică să nu te tot gândeşti că poate ar fi fost altul mai bun, pentru că relaţia aceasta, între credincios şi duhovnic, este o relaţie care priveşte viaţa duhovnicească în esenţa ei."

De duhovnic depinde mântuirea sau osânda fiecărui suflet

Părintele Paisie Olaru
Părintele Paisie Olaru
1897-1990
"Duhovnicia este cea mai grea ascultare din viața de mănăs­tire. De duhovnic depinde mântuirea sau osânda fiecărui suflet care îi este încredințat. De el depinde călugaria fraților de mănăstire. Cu dezlegarea lui se împărtașesc și călugării și mi­renii și tot cu dezlegarea și pe garan­ția lui se hirotonesc candidații la preoție."

Mântuirea duhovnicilor

Părintele Paisie Olaru
Părintele Paisie Olaru
1897-1990
"Mare răspundere are un du­hovnic și de aceea el se mântuiește mult mai greu decât un călugăr sau un mirean."

Ascultarea de sfatul duhovnicului

Părintele Paisie Olaru
Părintele Paisie Olaru
1897-1990
"Dacă cineva se abate de la datoria lui și nu ascultă de sfatul duhovnicului, el singur va răspunde înaintea lui Dumnezeu. Du­hovnicul, însă, este dator să se roage lui Dumnezeu pentru întoarcerea lui și sa-l ierte."

Mari duhovnici

Teme abordate
de Marii Duhovnici