Mari Duhovnici
Pe omul duhovnicesc frica de moarte îl părăsește
"Prin harul lui Dumnezeu, omul a reușit să urce duhovnicește, se schimbă, devine un alt om, și frica îl părăsește. Nu se mai teme de moarte și considera viața actuală, oricât de bună ar fim ca o robie."
Nu suntem născuți de timp, ci de veșnicie
"Nu suntem născuți de timp, ci de veșnicie. Așa se face, că avem într-o fărâmă de țărână și celălalt tărâm. Deși trăim o vreme îmbrăcați de lumea aceasta, totuși ni se întâmplă clipe când fratele vis și sora moarte ne dau târcoale și ne despică făptura în două."
Taina omului: Omul nu poate dispărea ci rămâne în veșnicie
"Dacă în natură ne-am obișnuit să vedem că lucrurile "apar și dispar", omul se impune cu taina sa de indestructibilitate. Omul nu poate "pieri" și aparenta "moarte" nu-l poate distruge pe om. Această permanență a omului până la veșnicie este însăși taina omului. De aceea omorârea unui om este o crimă ce nu se iartă, ci se ispășește... Blestemul morții este "judecata" cea mai dură."
Libertatea înseamnă eliberarea de păcat
"Libertatea înseamnă eliberarea de păcat şi de moarte în Hristos, iar în plan social - lupta ideilor."
Dincolo de pragul morții ne așteaptă Dumnezeu
"Cum să-mi fie frică de moarte, când ştiu că dincolo de pragul morţii mă aşteaptă Stăpânul meu, Domnul şi Dumnezeul meu Iisus Hristos."
Învierea lui Hristos ne încredințează că după moarte există o nouă viață
"Dar aşa cum soarele răsare în altă lume, la fel şi creştinul, prin Învierea din morţi a lui Iisus Hristos, a primit încredinţarea că după urmează un strălucitor răsărit de soare, urmează o nouă zi, o nouă viaţă. „A murit”, o să se spună şi despre mine şi despre tine într-o zi; în ziua pe care eu nu o cunosc, care nu ştiu când va sosi."
Despre moarte și viața de apoi
"Cum ți-ai pregătit aripile aici, așa o să zbori dincolo."
Pregăritea pentru Împărtăsire
"Pregătirea pentru Împărtăşire este la fel cu pregătirea pentru moarte. Cum e pregătirea pentru moarte? Nu te pregăteşti anume pentru moarte, ci trăieşti o viaţă pe care să o binecuvânteze Dumnezeu, trăieşti o viaţă cu care să te poţi prezenta şi înaintea lui Dumnezeu, şi înaintea oamenilor, şi înaintea morţii."
Cum să trăim creştineşte?
"A trăi creștinește este cu neputință. Creștinește este cu putință numai a muri."
Pe patul de moarte omul realizează totul
"Am văzut oameni pe patul de moarte, care toți doreau să mai traiască o zi. Eu, care trăiam momentul lui, într-o oarecare măsură, îmi dădeam seama de starea lui disperată, că începuse să vadă ceea ce de fapt îi spusese Biserica: duhurile rele; pe urmă, procesul conștiinței și al poruncilor, grozave, dincolo de a face o comparație cu cea mai înaltă construcție filozofică."