Sfinți părinți
Un om nehotărât nu participă la viată
Omul nehotărât nu participă la viață.
Oamenii se judecă după ce par ei în formă
"Fiţi foarte atenţi! În viaţa socială oamenii se privesc şi se judecă nu după ce sunt ei în fond, ci după ce par ei în formă. Nu vă faceţi iluzii despre om - căci cine face aceasta va suferi amar - însă iubiţi-l. Unul singur este desăvârşit, Unul singur este bun, Unul singur este curat: Hristos-Dumnezeu."
Cu atât credința mai mare cu atât grijile mai mici
Cu cât credința noastră în Cer este mai mare, cu atât grijile noastre pe pământ sunt mai puține.
Cel care-L trăieşte pe Hristos se face una cu El
Cel care-L trăieşte pe Hristos se face una cu El, cu Biserica Lui. Trăieşte o nebunie! Această viaţă este diferită de viaţa celorlalţi oameni. Este bucurie, este lumină, este fericire, este înălţare. Aceasta este viaţa Bisericii, viaţa Evangheliei, Împărăţia lui Dumnezeu.
Plăcerile dragostei și poftele trupești
"Nu este drept să ne lăsăm biruiți de plăcerile dragostei, nici să vorbim cu admirație despre poftele trupești, dar nici să fim mișcați puternic de dorințele cele nesocotite și nici să dorim să ne întinăm. Numai celui căsătorit îi este îngăduit să semene, ca plugarul; și atunci, când timpul primește sămânța."
Ispitele sunt îngăduite ca să ni se descopere patimile ascunse
"Ispitele sunt îngăduite ca să ni se descopere patimile ascunse, ca să ne luptăm cu ele şi să ne tămăduim sufletele. Sunt şi ele un semn al milei dumnezeieşti. Pentru aceasta, lasă-te cu încredere în mâinile lui Dumnezeu şi cere ajutorul Lui, ca să te întărească în nevoinţa ta."
Tăcerea înseamnă reflecţie la taina lui Dumnezeu
"Tăcerea înseamnă reflecţie la taina lui Dumnezeu şi la taina propriei persoane. Persoana umană se comunică şi prin vorbire, dar şi prin tăcere. Prin amândouă trăieşte şi face să fie trăite lumina şi taina ei."
Astăzi, mulți dintre cei credincioși ajung la deznădăjduire
Astăzi, mulți dintre cei credincioși ajung la deznădăjduire, din cauza lipsei de povățuitor, căci ”a lipsit cel cuvios”, cum zice psalmistul.
Orice grăire trebuie să aibă un scop
Orice grăire trebuie să aibă un scop, și încă un scop înalt! Grăirea deșartă însă ne abate de la scopurile înalte, așezate limbii omenești.
Femeia destrabălată si risipitoare
Femeia cea stricată şi destrăbălată şi certăreaţă, şi dacă s-ar afla mii de comori într-însa, le risipeşte mai repede ca vântul şi aduce asupra bărbatului dimpreună cu sărăcia mii de alte rele.
Să trăim pe pământ pentru Ceruri
Să trăim pe pământ pentru Ceruri. Să trăim aici pentru Rai, pentru bucuria cea fără de margini care ne aşteaptă dincolo de mormânt! Patru anotimpuri are viaţa noastră. Primăvara este copilăria; vara este tinereţea; toamna este bătrâneţea. Şi iarna, gata, este sfârşitul aproape!
Sufletul nu se poate veadea nici pipăi
Sufletul fiind imaterial nu se poate vedea și nici pipăi. El este duh așezat de Dumnezeu în om și este partea prin care ființa noastră se înrudește cu Însuși Creatorul întregului univers. Căci sufletul este duh, așa cum Duh este și Dumnezeu (Ioan 4, 24).
Cele mai sigure căi şi mijloace de educare şi creştere creştinească a copiilor
Rugăciunea, citirea cărţilor bune, ascultarea şi respectul faţă de părinţi, frica de Dumnezeu şi exemplul personal dat de tata şi mama sunt cele mai sigure căi şi mijloace de educare şi creştere creştinească a copiilor.
Să începi ziua cu un canon
Eu mă știu pe mine: dacă mă scol de dimineață și-mi fac oleacă de canon, parcă sunt un alt om toată ziua. Dar dacă te scoli dimineața și te învârtești așa, prin casă ‒ că mai am asta de făcut, că mai am și treaba astălaltă ‒, apoi nu-ți merge bine toată ziua. Așa că, să faci oleacă de canon în fiecare zi, ca dreptul Iov, care aducea jertfă în fiecare zi pentru feciorii lui.
Gândurile care vin și pleacă
"Nici gândurile rele – nu le poți opri sa-ți vina, dar le poți alunga totdeauna, ca să nu-și facă loc în inima ta. Nu gândurile care vin și trec sunt primejdioase, ci gândurile care se opresc si pătrund în inimă."
Muntele pe care îl mutăm cu credința este propria noastră mândrie
Muntele pe care îl mutăm cu credința este propria noastră mândrie – un munte colosal! Și îl aruncăm în mare!
Țara noastră să ajungă într-o conexiune cu Hristos
Noi suntem convinşi că niciun alt mijloc nu există pentru ca ţara noastră să ajungă la un înalt nivel luminos şi fericit decât prin Hristos.
Unde se gasește sfințenia și înțelepciunea
Nu putem nici înțelege unde se găsește sfințenia, nici ghici unde se ascunde înțelepciunea. Pentru că înțelepciunea poate fi dezvăluită unde te aștepți mai puțin. Uneori, auzi bunicile și bunicii rostind cuvinte uimitoare.
Cum pricepi înțelesul oricărui cuvânt
Cine s-a deprins, prin întrebuințarea minții sale curate și a cugetului său curat, să deosebească bine voia lui Dumnezeu cea sfântă, plăcuta si desăvârșită, aceluia nu-i vine greu să priceapa care este întelesul oricărui cuvânt. Si țelul oricărei fapte.
Smerenia te face mare
Mândria este cel mai mare păcat al omului. Ea izvorăște din întuneric – cu adevărat, din întuneric. Mândria și egoismul: merg mână în mână. Unde este harul lui Dumnezeu, acestea două nu pot fi. De aceea, atunci când spunem că cineva este un „mare om”, prima trăsătură a caracterului său care ne face să-l considerăm „mare” este smerenia lui. Pentru că smerenia este un sinonim al iubirii...