Sfinți părinți

Iubitorul de arginți râde de Evanghelii și le nesocotește

Sfântul Ioan Scărarul
Sfântul Ioan Scărarul
579-649
"Iubitorul de arginti râde de Evanghelii și le nesocotește cu voia. Cel ce a dobândit dragoste va risipi banii. Dar cel ce spune că acestea două pot viețui împreună, se amăgește pe sine."

Lupta spirituală trebuie dusă cu râvnă

Sfântul Antim din Chios
Sfântul Antim din Chios
1869-1960
"Lupta spirituală trebuie dusă cu zel. Zelul și nepăsarea sunt două mijloace puternice. Unul ne unește cu Dumnezeu și celălalt ne separă. Zelul este un fier încins, nepăsarea este un fier rece: oricât de tare ai lovi fierul se răcește, nu poate face din el ceva; pe când fierul încins, este ușor de modelat."

Dumnezeu caută momentul în care să se apropie de om

Sfântul Antim din Chios
Sfântul Antim din Chios
1869-1960
"Dumnezeu nu-i separă pe cei drepți de păcătoși și nici nu-i compară pe cei răi cu cei buni. Albina, dacă găsește un pic de zahăr pe o scrumieră, nu importă cat de murdară este aceasta, va lua zahărul pentru a face din el miere. Dumnezeu nu se uită dacă omul se găsește în păcat sau în virtute, nici dacă este bun sau rău. El caută doar momentul în care să Se apropie pentru a-i veni în ajutor."

Nu-ți deschide niciodată inima fără trebuință

Sfântul Serafim de Sarov
Sfântul Serafim de Sarov
1759-1833
"Nu trebuie să-ţi deschizi inima ta niciodată fără trebuinţă. Dintr-o mie, nu ştii de se va putea găsi măcar unul, care ar fi în stare să păstreze taina ta. Şi când noi înşine nu o vom putea păstra în sufletul nostru, cum putem nădăjdui că ea ar putea fi păstrată de alţii? Cu omul simplu trebuie să vorbeşti despre lucrurile omeneşti, iar cu omul bogat în înţelepciune duhovnicească trebuie să grăieşti despre cele cereşti."

Rugăciunea are nevoie de post și priveghere

Sfântul Antim din Chios
Sfântul Antim din Chios
1869-1960
"Rugăciunea nu-i un lucru greu. Este o lucrare interioară, o puternică concentrare a sufletului. Rugăciunea are nevoie, în același timp, de post și de priveghere. Postul slăbește patimile, iar privegherea le omoară. Rugăciunea îi dă aripi omului, îl face să urce spre ceruri și-i daruiește harisme dumnezeiești."

Dumnezeu dă sugestii omului pentru a se apropia de El

Sfântul Antim din Chios
Sfântul Antim din Chios
1869-1960
"Bunul Dumnezeu nu încetează să-i dea sugestii bune omului. Uneori îl luminează, alteori îi trimite o mângâiere prin intermediul unei persoane, alteori îi dă un semn. Mila nesfârșită a lui Dumnezeu se folosește de toate căile posibile pentru a-l apropia pe om de Sine și a-l mântui."

Cine se înstrăinează de Sfânta Împărtășanie nu este al lui Hristos

Sfantul Teofan Zăvorâtul
Sfantul Teofan Zăvorâtul
1815-1891
"Să-ți scrii pe inimă: cine se înstrăinează de Sfintele Taine, acela este fără har, adică nu Îl are pe Duhul Sfânt. Iar cine nu Îl are pe Duhul Sfânt, acela nu este al lui Hristos."

Să ne temem de Domnul ca de fiare

Sfântul Ioan Scărarul
Sfântul Ioan Scărarul
579-649
"Să ne temem de Domnul ca de fiare. Căci am văzut oameni care ducându-se să fure, nu se temeau de Dumnezeu, dar auzind lătrat de câini în acel loc, s-au înapoiat îndată; și ceea ce n-a făcut frica de Dumnezeu, a făcut frica de fiare."

Focul iubirii de Dumnezeu

Sfântul Ioan Scărarul
Sfântul Ioan Scărarul
579-649
"Să cunoască toți cei ce au venit la lupta cea bună, aspră, strâmtă și ușoară, că au venit să sară în foc, dacă primesc să locuiască în ei focul cel nematerial. Să se cerceteze fiecare pe sine și numai după aceea să mănânce din pâinea aceasta amestecată cu ierburi amare și să bea din paharul acesta amestecat cu lacrimi, ca să nu-i fie lupta spre osândă."

Dragostea nu-ţi dă dreptul să te porţi grosolan cu cel pe care-l iubeşti

Sfânta Muceniță Alexandra Feodorovna
Sfânta Muceniță Alexandra Feodorovna
1872-1918
"În dragoste este nevoie de o delicateţe deosebită.[...] Iată un sfat: nu îţi afişa proasta dispoziţie şi sentimentele ofensate, nu vorbi cu mânie, nu te purta urât. Nicio femeie din lume nu va suferi atât de mult ca propria ta soţie din pricina cuvintelor tăioase ori necugetate care ţi-au scăpat de pe buze. Dintre toate lucrurile din lume, cel mai de temut să îţi fie tocmai s-o amărăşti. Dragostea nu-ţi dă dreptul să te porţi grosolan cu cel pe care-l iubeşti. Cu cât sunt mai strânse relaţiile dintre voi, cu atât mai rău doare inima de la orice privire, ton, gest sau vorbă care arată iritare ori sunt pur şi simplu necugetate."

Spovedania la preot

Fericitul Augustin
Fericitul Augustin
354-430
"Nu e de ajuns să ne spovedim în fața lui Dumnezeu; se cuvine să ne spovedim de asemenea și în fața celor ce au primit de la Dumnezeu puterea de a spovedi."

Despre smerenie, iubire și înțelepciune

Părintele Constantin Sârbu
Părintele Constantin Sârbu
1905-1975
"Celui cu adevărat mare nu-i este greu să se smerească în faţă oricui. Celui cu adevărat curat nu-i este greu să spele pe oricine. Celui cu adevărat sfânt nu-i este greu a face totul în tăcere şi cu cea mai discretă duioşie. Celui cu adevărat iubitor va face întotdeauna totul cu plăcere, cu bucurie , cu blândeţe, cu prietenie. Cel cu adevărat înţelept va păstra esenţa adevărului tuturor lucrurilor. Celui ce înţelege nu trebuie nici să-i faci mult, nici să-i arăţi mult, nici să-i vorbeşti mult."

Bun și folositor lucru este a ne împărtăși în fiecare zi

Sfântul Vasile cel Mare
Sfântul Vasile cel Mare
330-379
"Bun și folositor lucru este a ne împărtăși în fiecare zi cu Sfântul Trup și Sânge al lui Hristos, întrucât El Însuși spune: 'Cine mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu are viață veșnică'. Căci cine se îndoiește de faptul că a te împărtăși încontinuu de viață nu e nimic altceva decât a fi de mai multe ori viu? "

Judecata conștiinței

Sfântul Marcu Ascetul
Sfântul Marcu Ascetul
"Multe sunt sfaturile aproapelui spre ceea ce este de folos; dar nimănui nu i se potrivește așa de mult ca judecata conștiinței sale."

Începutul îndumnezeirii

Sfântul Grigore de Nyssa
Sfântul Grigore de Nyssa
335-384
"Sfânta Euharistie este începutul îndumnezeirii noastre."

Bună este spovedania păcatelor, când în urma ei vine îndreptarea

Fericitul Augustin
Fericitul Augustin
354-430
"Bună este spovedania păcatelor, când în urma ei vine îndreptarea. Dar ce folos este să descoperi rana în fața medicului și să nu întrebuințezi mijloacele de vindecare?"

Sfânta Împărtășanie este cea mai mare minune lăsată de Hristos

Sfântul Ioan de Kronstadt
Sfântul Ioan de Kronstadt
1829-1908
"Prețuiește după vrednicie cea mai mare minune a lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu Celui viu, cea care se vădește în împărtășirea cu Dumnezeieștile Sale Taine. Ce fel de minune este aceasta? Cea care dă pace și înzdrăvenire (însănătoșire) inimii celei mortificate de păcat, minunea care se arată după o deasă împărtășire, primită după ce ai trăit un timp în neliniște și moarte spirituală."

Sârguiți-vă să vă adunați mai des pentru Euharistia lui Dumnezeu

Sfântul Ignatie Teoforul
Sfântul Ignatie Teoforul
35-107
"Sârguiți-vă dar să vă adunați mai des pentru Euharistia lui Dumnezeu și spre slava Lui. Când vă adunați des, sunt nimicite puterile satanei, iar prin unirea credinței voastre se risipește prăpădul lor. Nimic nu este mai bun ca pacea, în care încetează orice război al celor cerești și pământești."

Cel ce îl iubește pe Dumnezeu se îndeletnicește tot timpul cu rugăciunea

Sfântul Ierarh Tihon de Zadonsk
Sfântul Ierarh Tihon de Zadonsk
1727-1783
"Când un om iubeşte pe cineva cu toată inima, acela nu îi iese niciodată din minte. Astfel, cel ce Îl iubeşte pe Dumnezeu cu toată inima, se îndeletniceşte tot timpul cu meditaţia dumnezeiască şi, prin urmare, discută deseori cu El prin rugăciune."

Firea căzută a omului declanșează în el un război împotriva Evangheliei

Sfantul Ignatie Briancianinov
Sfantul Ignatie Briancianinov
1807-1867
"Dacă te vei renega pe tine însuţi şi vei renunţa constant la propriile tale raţionamente, la voia ta proprie, firea căzută va declanşa în tine un război înverşunat împotriva Evangheliei şi împotriva lui Dumnezeu. Spiritele căzute vor veni în ajutorul naturii căzute."

Sfinți părinți

Teme abordate
de Sfinți Părinți