În familie se întăresc valorile comune

Părintele Constantin Necula
Părintele Constantin Necula
"A crește o familie, a te întări în familia ta înseamnă a te întări în valori comune. "

Prietenia rămâne deplină doar între cei cu aceleași virtuți

Sfântul Ioan Casian
Sfântul Ioan Casian
360-435
"Prietenia nu poate rămâne deplină și desăvârșită decât între cei desăvârșiți și cu aceleași virtuți, pe care aceeași voință și aceleași țeluri de viață nu-i lasă niciodată, sau numai foarte rar, să aibă sentimente deosebite sau să nu fie de aceeași părere în cele ce duc la plinătatea vieții duhovnicești."

Iubirea împlinește, completează și adaugă

Părintele Teofil Părăian
Părintele Teofil Părăian
1929-2009
"Asta face iubirea: împlinește, completează, adaugă. Dacă ai pe cineva apropiat, îi treci cu vederea și defectele. Dacă iubești pe cineva, îl iubești cu scăderile lui cu tot, cu patimi cu tot, cu răutăți cu tot. Dacă nu-l iubești, nu-l iubești nici cu calitățile lui, nu-l iubești nici cu virtuțile lui. Sigur, fiecare dintre noi avem și virtuți, avem și scăderi, dar iubirea acoperă scăderile și completează acolo unde este de completat și pune în evidență acolo unde este ceva de pus în evidență. Numai că până acolo este departe! Este departe în înțelesul că trebuie să rezolvăm odată patimile, răutățile, scăderile, insuficiențele, să trecem peste toate și atunci vine iubirea, care e fericire."

Virtuțile devin eficace doar când sunt puse în slujba Binelui

Părintele Nicolae Steinhardt
Părintele Nicolae Steinhardt
1912-1989
"Paradoxul este explicabil : virtuțile sunt și ele supuse relativității și nu devin eficace decât puse în slujba Binelui divin și practicate în numele lui Hristos. Altfel, vegetarienii, antialcoolicii, abstinenții sexuali, harnicii, insomniacii își pot pune meritele la dispoziția demonului."

Fiecare din noi este pictorul propriei sale vieţi

Sfântul Grigore de Nyssa
Sfântul Grigore de Nyssa
335-384
"Fiecare din noi este pictorul propriei sale vieţi. Sufletul nostru este ca o pânză; virtuţile sunt culorile; Iisus Hristos este modelul pe care trebuie să-L pictăm."

Cei ce pun în practică poruncile lui Dumnezeu sunt cu adevărat fericiți

Cuviosul Filothei Zervakos
Cuviosul Filothei Zervakos
1884-1980
"Adevărata fericire nu constă din demnități nici din odihna trupului. Adevărata fericire este virtutea. Cei ce luptă pentru a dobândi virtuțile și pun în practică poruncile lui Dumnezeu sunt cu adevărat fericiți."

Omul care a dobândit virtuți și nu are dragoste este ca o casă fără acoperiș

Cuviosul Filothei Zervakos
Cuviosul Filothei Zervakos
1884-1980
"Dacă un om construiește o casă și o lasă fără acoperiș, această casă nu-i folosește la nimic. La fel este și omul care a dobândit virtuțile și n-are dragoste, este ca o casă fără acoperiș."

Ferește-te să îi osândești pe cei ce păcătuiesc

Sfântul Ioan Scărarul
Sfântul Ioan Scărarul
579-649
"Vei începe să te ferești a-i osândi pe cei ce păcătuiesc, dacă îţi vei aduce aminte că Iuda a fost în adunarea ucenicilor lui Hristos, iar tâlharul - în numărul ucigaşilor; dar într-o singură clipă s-a petrecut minunata schimbare."

Dumnezeu caută momentul în care să se apropie de om

Sfântul Antim din Chios
Sfântul Antim din Chios
1869-1960
"Dumnezeu nu-i separă pe cei drepți de păcătoși și nici nu-i compară pe cei răi cu cei buni. Albina, dacă găsește un pic de zahăr pe o scrumieră, nu importă cat de murdară este aceasta, va lua zahărul pentru a face din el miere. Dumnezeu nu se uită dacă omul se găsește în păcat sau în virtute, nici dacă este bun sau rău. El caută doar momentul în care să Se apropie pentru a-i veni în ajutor."

Prin botez și mirungere, omul primește plămada sfințeniei

Sfantul Iustin Popovici
Sfantul Iustin Popovici
1894-1979
"În Botez şi în Mirungere, omul primeşte de la Duhul Sfânt plămada sfinţeniei cu care va trebui să-şi plămădească tot sufletul şi trupul lui prin exercitarea virtuţilor evanghelice."

Comemorări

Biblia Ortodoxa - Citateortodoxe.ro

Citate pe autori