Televizorul transmite adesea patimi
"Televizorul, această unealtă modernă de comunicare, este și bun și netrebnic. Este bun când știi să alegi ce este bun din el și este rău când transmite prin imagini niște lucruri care ne tulbură, tulbură mai ales viața tinerilor. Mă refer la imaginile filmelor necuviincioase sau chiar pornografice. […] Se transmit deseori patimi pe această cale a undelor."
Dacă te robește televizorul, atunci e rău
"Orice lucru în mâinile omului poate să fie şi bun şi rău. După cum îl foloseşti. Dacă te robeşte televizorul, atunci îi rău. Dacă nu te robeşte şi poţi să urmăreşti la televizor numai lucruri pozitive, atunci îi bun."
Mari duhovnici |
Părintele Teofil Părăian
Tag-uri:
Slăbiciunile tinerilor de azi: lipsa credinței și superficialitatea morală
"Două sunt racilele majore ale generației tinere actuale: lipsa unei credințe religioase ferme – ortodoxe, în cazul României - și superficialitatea morală. Toate celelelte sunt adjuvante și catalizatori spre cădere: televiziune, sexism, alcoolism și droguri, superficialitatea, sectele, muzica demonică, distrugerea gustului pentru frumos, anticreștinismul (antiortodoxia), lenea, labilitatea psihică și intelectuală etc."
Este păcat să mergem la teatru, operă sau la cinematograf?
"Poţi să te duci la toate piesele despre care ştii că sunt bune, poţi să te duci la Operă, la cinematograf, la filme cuviincioase, poţi să te uiţi la televizor la tot cei ziditor, la tot cei frumos. Noi nu suntem exclusivişti. Te poţi folosi de toate lucrurile bune şi frumoase pe care le-a dat Dumnezeu. Dacă nu vrei tu să te duci la teatru, poţi să nu te duci, nu te obligă nimeni, dar să ştii că ocoleşti o sursă de cultură şi nu numai de cultură, chiar de înnobilare."
Timpul pentru rugăciune
"Nu au timp pentru că au televizor, de pildă. Se uită la televizor ore întregi și când să se roage zece minute li se pare mult. [...] Să facă cumva, ca înainte de a se angaja la altceva, să își facă rugăciunile și după aceea să se uite unde vrea să se uite."
Mari duhovnici |
Părintele Teofil Părăian
Tag-uri:
Oamenii au dat cartea pe televizor
"Oamenii au dat cartea pe televizor, dar televizorul îl face pe om să nu mai gândească, să ia toate informaţiile de-a gata, fără să se mai implice cu mintea."
Producția cinematografică încetinește ritmul de dezvoltare psihic al tânărului spectator
"Producția cinematografică, adesea "sângeroasă", în loc să-l învețe să vorbească, îl învață să ragă sau să se exprime prin interjecții. Aceasta duce la încetinirea ritmului de dezvoltare psihică a tânărului spectator. Drept rezultat, copiii nu pot asimila informația auzită. Ei percep doar informația vizuală, iar cuvintele trec pe lângă urechi. De aceea, în școală, acești "teleeducați" aproape că nu percep ce spune profesorul și învață cu greu materia. Dificultăți apar la astfel de copii și în comunicarea cu cei de aceeași vârstă."
Creștini de seamă |
Doctor Dmitri Avdeev
Tag-uri:
Televizorul acționează hipnotic asupra psihicului
"Televizorul devine aproape unicul interlocutor și educator al copilului. Interesul copilului pentru "cutia vorbitoare" este explicabil. [...] Acesta acționează hipnotic asupra psihicului. Drept rezultat, micul omuleț intră în transă și percepe fără critică tot ceea ce curge din ecran."
Mass-media conduce societatea
"Mass-media este dotată tehnologic pentru conducerea societății. Aceasta acționează asupra sentimentelor oamenilor, formează valori, gusturi și gânduri."