Minunate sunt lucrurile Domnului

Sir Joseph John Thomson
Sir Joseph John Thomson
1856-1940
"Pe măsură ce cucerim vârf după vârf vedem în fața noastră tărâmuri pline de frumusețe și importanță, dar nu vedem scopul, nu vedem orizontul; în distanță încă domnesc piscuri care rodesc celor care le cațără perspective tot mai largi, și adâncesc sentimentul, adevărul, arătat de fiecare progres în știință că "minunate sunt lucrurile Domnului"."

Evoluția speciilor unele din altele este dictată ideologic

Părintele Ghelasie Gheorghe de la Frăsinei
Părintele Ghelasie Gheorghe de la Frăsinei
1944-2003
"Ştiința are totuşi, în ciuda multor adevăruri, şi multe falsuri. Evoluția speciilor unele din altele şi dovezile paleontologice în acest sens sunt în această falsificare „dictată” ideologic."

Religia l-a scos pe om din animalitate, i-a îmblânzit instinctele

Părintele Ilarion Felea
Părintele Ilarion Felea
1903-1961
"Religia l-a scos pe om din animalitate; i-a îmblânzit instinctele, i-a dat imboldul spre cultura sufletului şi spre progres. Religia a trezit în sufletul omului puterile gândirii, simţirii şi voinţei, a cultivat germenii vieţii spirituale şi a impus cele mai serioase preocupări asupra rostului şi destinului lumii şi al oamenilor, fără de care nu s-ar fi născut nici ştiinţa, nici arta, nici filosofia, nici progresul."

Credința nu mă împiedică deloc să evoluez spre perfecțiune

Doctor Grigore T. Popa
Doctor Grigore T. Popa
1892-1948
"În ce privește forma religiei în care ne găsim din moși-strămoși, neamul meu este ortodox răsăritean și nu înțeleg să fac nimic care să înjosească o credință (încărcată cu prestigiul unei tradiții) care pe mine nu mă împiedică deloc să evoluez spre oricât de înaltă și liberă perfecțiune."

Religia și știința se întregesc

Max Planck
Max Planck
1858-1947
"Religia și știința naturii nu se exclud, cum cred sau se tem unii în ziua de astăzi, ci se întregesc și se armonizează împreună."

Știința nu construiește pe un fundament solid

Sir Karl Popper
Sir Karl Popper
1902-1994
"Baza empirică a științei obiective nu este ceva 'absolut'; știința nu construiește pe un fundament solid. Aceasta este mai degrabă o mlaștină deasupra căreia se ridică construcția teoriilor ei îndrăznețe. Ea este o construcție, ai cărei piloni se scufundă în mlaștină - dar nu pătrund într-un fundament solid, natural. A renunța să se pătrundă cu pilonii mai adânc, nu se face, ci se speră că pilonii vor rezista la greutatea clădirii, și se decide că rezistența oferită de piloni este suficientă cel puțin pentru un timp."

Cel sincer cu sine însuși, gândește corect, și ajunge la Adevăr

Sir Isaac Newton
Sir Isaac Newton
1643-1727
"Cine nu cugetă decât pe jumătate, acela nu crede nici în Dumnezeu; dar cine cugetă corect, acela trebuie să creadă în Dumnezeu."

Gândirea nu poate avansa decât simplificând lucrurile, sistematizând, clasificând

Profesor emerit Noam Chomsky
Profesor emerit Noam Chomsky
"Motivul pentru care fizica poate atinge așa o adâncime este că se restrânge la lucruri extrem de simple, abstractizând complexitatea lumii. De îndată ce un atom devine prea complicat, de exemplul heliul, ci predau ștafeta chimiștilor. Când problema devine prea complicată pentru chimiști, ei o predau biologilor. Biologii o predau des sociologilor și ei o pasează istoricilor."

Știința se bazează pe presupuneri

Profesor emerit Noam Chomsky
Profesor emerit Noam Chomsky
"Știința nu se bazează pe demonstrații, ci pe presupuneri. Este mult nonsens în ce se spune în aceste zile că evoluția este doar o teorie. Orice este doar o teorie, inclusiv fizica clasică! Dacă doriți demonstrații, duceți-vă la aritmetică; în aritmetică puteți demonstra lucruri. Dar trebuie stipulate axiomele. Dar în științele în care încercați să descoperiți lucruri, noțiunea de demonstrație nu există."

Știința nu poate spune niciodată: Iată în sfârșit adevărul despre natură!

Sir Karl Popper
Sir Karl Popper
1902-1994
"Nicio teorie științifică nu este vreodată concludent verificată, la oricâte teste ar fi rezistat cu succes. Iar această concluzie concordă cât se poate de bine cu istoria științei; chiar și o construcție intelectuală atât de bine atestată și atât de larg acceptată cum este fizica newtoniană, nu s-a dovedit pe veci imună la revizuire.[...] Știința își poate, desigur, ameliora teorile, transformându-le sau înlocuindu-le prin noi teorii care rezistă la toate testele cărora le-au făcut față cele vechi, și în plus la altele. Ea însă nu poate spune niciodată definitiv: Iată în sfârșit Adevărul despre Natură."

Comemorări

Biblia Ortodoxa - Citateortodoxe.ro

Citate pe autori