Progresul duhovnicesc nu ține de duhovnicul bun ci de gândurile bune ale ucenicului

Sfântul Paisie Aghioritul
Sfântul Paisie Aghioritul
1924-1994
"Ca mintea şi inima unui creştin luptător să se curăţească, trebuie ca acesta să nu primească gândurile rele, nici să gândească cu viclenie. Să se lupte, pe cât poate, simplu, smerit şi cu dărnicie. Progresul duhovnicesc al ucenicului nu ţine de duhovnicul bun, ci de gândurile bune ale ucenicului. Dacă vrei să devii isihast, să vieţuieşti în linişte, dobândeşte mai întâi liniştea ta lăuntrică prin gândurile cele bune."

Sporirea duhovnicească vine cu recunoașterea răutăților din noi

Părintele Iustin Miron
Părintele Iustin Miron
"Pe măsură ce se face mai multă lumină înăuntru, se vede mai bine mizeria. Știți că urcușul duhovnicesc este cu conștiința coborâșului. Tu te luminezi cu har dumnezeiesc, dar făcându-se lumină, tu vezi tot felul de rele acolo, de mizerii, și tu ai impresia că ești tot mai rău. Dar tu devii tot mai conștient, nu mai rău."

Sporirea duhovnicească nu depinde de bunătatea părintelui duhovnic

Sfântul Paisie Aghioritul
Sfântul Paisie Aghioritul
1924-1994
"Sporirea duhovnicească a nevoitorului nu depinde de bunătatea părintelui duhovnic, ci de gândurile bune ale ucenicului."

Dacă trupul se întărește, o face păgubind duhul

Sfantul Teofan Zăvorâtul
Sfantul Teofan Zăvorâtul
1815-1891
"Dacă trupul se întărește, o face păgubind duhul, iar duhul nu poate spori decât pe socoteala odihnei și bunului plac trupesc. Niciun sfânt nu a avut o viață ușoară."

Sufletele iubitoare de adevăr sporesc duhovnicește

Părintele Dometie Manolache
Părintele Dometie Manolache
1924-1975
"Sufletele iubitoare de adevăr şi de Dumnezeu nu rabdă nici cea mai mică slăbire a dragostei către Domnul, ci, pironite întregi de crucea Lui, cunosc în ele simţirea sporirii duhovniceşti."

Citiți viețile sfinților pentru că ele sunt vitamine duhovnicești

Sfântul Paisie Aghioritul
Sfântul Paisie Aghioritul
1924-1994
"Ca să ne fie de folos, cărţile patristice trebuie citite cu smerenie, atenţie şi rugăciune. Ele se aseamănă cu tomografele, căci aşa cum acelea „fotografiază” starea trupească a omului, la fel şi prin acestea „se fotografiază” starea lui duhovnicească. Însă duhul Părinţilor se face sensibil doar prin duh. Citiţi-i pe Sfinţii Părinţi, chiar şi o pagină, două pe zi. Sunt „vitamine” foarte energizante!"

Suferința aduce pocăință și dispoziție pentru rugăciune

Jean-Claude Larchet
Jean-Claude Larchet
"Suferința care însoțește boala duce, pe deasupra, la pocăință, favorizează părerea de rău și provoacă în suflet o bună dispoziție pentru rugăciune. Aceste efecte din urmă se dovedesc, la rândul lor fructuoase deoarece constituie motoarele esențiale ale oricărei vieți duhovnicești."

Filautia duhovnicească

Jean-Claude Larchet
Jean-Claude Larchet
"'Filautia duhovnicească' stă în a se iubi omul duhovniceşte, adică în Dumnezeu şi pentru Dumnezeu, ca ceea ce este în actualitatea sa profundă, adică persoană creată după chipul Lui, şi ca ceea ce este chemat să devină: asemănare a Lui, fiu al Lui după înfiere şi dumnezeu după har."

Simțirea păcătoșeniei și sporirea duhovnicească

Sfântul Paisie Aghioritul
Sfântul Paisie Aghioritul
1924-1994
"Dacă ai simțirea păcătoșeniei tale, vei avea și sporire duhovnicească. Cu cât îți vei vedea mai mari păcatele tale, cu atât mai multă simțire vei dobândi și cu atât mai mult vei spori."

Comemorări

Biblia Ortodoxa - Citateortodoxe.ro

Citate pe autori