Roagă-te cât poți mai fervent și mai frecvent
“Nu fii nepăsător. Roagă-te cât poţi mai frecvent şi mai fervent. Rugaţi-va, forţaţi-va să faceţi acest lucru, pentru că Împărăţia Lui Dumnezeu se ia cu forţă. Niciodată n-o vei atinge fără să te forţezi.”
De ce nu ne împlinește uneori Dumnezeu cererile rugăciunii?
"Dumnezeu, care știe precis tot cursul vieții noastre, de când ne naștem și până murim, știe ce ne trebuie și ce nu ne trebuie, ce ne este de folos și ce ne este potrivnic. De aceea, Dumnezeu, în atotștiința Lui, face așa cum este mai bine pentru viața noastră. […] Sunt fel de fel de împrejurări în care Dumnezeu ne vrea binele, neascultând rugăciunile noastre când ele sunt păgubitoare pentru suflet."
Când împlinește Dumnezeu mai repede rugăciunile noastre?
"Ne putem întreba: când împlinește Dumnezeu mai repede rugăciunile noastre? Răspunsul este: când rugăciunea noastră este însoțită de post, de milostenie și de viață fără prihană. Milostenia și postul sunt cele două aripi ale rugăciunii."
Rugăciunea cere o anumită pregătire și supraveghere a simțurilor
"Adeseori mintea, în timpul rugăciunii, colindă netrebnic pe alte plaiuri ale vieții, iar rugăciunile sunt spuse numai cu buzele. Cu ochii urmărim textul, iar mintea poate colinda chiar prin imagini ale păcatului și ale necuviinței. Rugăciunea trebuie făcută cu evlavie, cu inimă curată. Ea cere o anumită pregătire și supraveghere a simțurilor."
Nu trăim ca să mâncăm și să bem, ci mâncam ca să trăim
"Hristos ne-a arătat încă mai limpede că după masă nu somn, nici împreunare trupească nu trebuie să urmeze, ci rugăciuni şi citire a Sfintelor Scripturi. Să ne deprindem a mânca numai atât cât să trăim, nu până-ce ne crapă pântecele şi ne îngreuiem: că nu am fost făcuţi şi nu trăim ca să mâncăm şi ca să bem, ci mâncăm ca să trăim."
Rugăciunea aduce mângâiere atunci când simți durerea semenului tău
"Vrei ca rugăciunea ta să se facă din inimă şi să fie bine primită înaintea lui Dumnezeu? Să simţi durerea semenului tău ca şi cum ar fi a ta. Chiar şi numai un suspin din inimă pentru aproapele tău aduce rezultate minunate. Semnul că rugăciunea a fost bine primită este mângâierea dumnezeiască ce o simte omul după acea rugăciune."
Rugăciunea către Hristos
"Asează-te în genunchi și zi: Ține-mă Hristoase ca să nu mă despart de Tine."
Cel ce îl iubește pe Dumnezeu se îndeletnicește tot timpul cu rugăciunea
"Când un om iubeşte pe cineva cu toată inima, acela nu îi iese niciodată din minte. Astfel, cel ce Îl iubeşte pe Dumnezeu cu toată inima, se îndeletniceşte tot timpul cu meditaţia dumnezeiască şi, prin urmare, discută deseori cu El prin rugăciune."
Timpul pentru rugăciune
"Nu au timp pentru că au televizor, de pildă. Se uită la televizor ore întregi și când să se roage zece minute li se pare mult. [...] Să facă cumva, ca înainte de a se angaja la altceva, să își facă rugăciunile și după aceea să se uite unde vrea să se uite."
Mari duhovnici |
Părintele Teofil Părăian
Tag-uri:
Nu există asigurare mai mare decât încrederea în Dumnezeu
"Asigură-te, bre, copilaşule, în Dumnezeu! Ştii numai de asigurarea maşinii? Fă-ţi cruce şi, înainte de a face orice, spune: „Hristoase al meu, Maica Domnului, ajută-mă!”. Există asigurare mai mare decât încrederea în Dumnezeu? Atunci când omul se încredinţează pe sine lui Dumnezeu, primeşte mereu de la Dumnezeu benzină „super”, iar automobilul său duhovnicesc nu se opreşte niciodată, ci aleargă mereu. Pe cât poţi, ia aminte, roagă-te şi încredinţează-te lui Dumnezeu, iar El te va ajuta în orice greutate. Simplifică-ţi viaţa prin încrederea desăvârşită în Dumnezeu, ca să te eliberezi de stres şi de nelinişte."