Cât de rele sunt patimile sufletești

Sfântul Ioan Damaschin
Sfântul Ioan Damaschin
676-749
"Betia, curvia, preacurvia, furtul și cele apropiate acestora, oricât sunt de urâte la arătare celor evlavioși și celor ce fug de ele, sau le pedepsesc, nu pricinuiesc atâta durere celor ce stăruiesc în ele fără să se îndrepte, în comparație cu patimile sufletești, care sunt cu mult mai rele și mai grele ca acelea și care duc la starea dracilor și la osânda veșnică rânduită acelora pe cei stăpâniți de ele."

Desăvârșirea în viața de familie

Sfantul Teofan Zăvorâtul
Sfantul Teofan Zăvorâtul
1815-1891
"La desăvârşire se poate ajunge şi pe calea vieţii de familie. Totul este să stingem şi să dezrădăcinăm patimile. Spre asta să vă întoarceţi toată luarea-aminte."

Taie păcatul de la prima lui apariție

Sfântul Efrem Sirul
Sfântul Efrem Sirul
306-373
"Orice patimă e mai ușor s-o învingi de la prima ei apariție, decât atunci când ea se va împuternici, se va transforma în deprindere și te va stăpâni ca o a doua natură."

Patimile ce se cuibăresc în inimă

Sfântul Ierarh Luca al Crimeei
Sfântul Ierarh Luca al Crimeei
1877-1961
"Închideţi deci ochii, plecaţi-vă capetele şi îndreptaţi-vă ochii minţii spre adâncul propriei voastre inimi, şi căutaţi: ce patimi, ce şerpi se cuibăresc acolo? Găsiţi-i pe toţi, şi doar atunci să cutezaţi a veni la spovedanie. Nimic să nu ascundeţi."

Despre postul duhovnicesc

Sfântul Ierarh Luca al Crimeei
Sfântul Ierarh Luca al Crimeei
1877-1961
"Ce este postul duhovnicesc? Este înfrânarea de la tot ce ne vătămă, de la tot ce strică sufletul nostru, adică de la patimi, ce stau la temelia tuturor păcatelor noastre. Sfinţii Părinţi deosebeau opt patimi de căpetenie: lăcomia pântecelui, curvia, iubirea de argint, mânia, întristarea, deznădejdea, slava deşartă şi trufia."

Curățirea de patimi

Sfântul Ioan de Kronstadt
Sfântul Ioan de Kronstadt
1829-1908
"Nu salvăm casa de incendiu când a fost cuprinsă de flăcări, ci atunci când a izbucnit focul. Întocmai așa se întâmplă și cu sufletul: sufletul este casa; patimile - focul."

Lumea cu poftele și plăcerile ei

Sfântul Ioan Evanghelistul
Sfântul Ioan Evanghelistul
6-110
"Nu iubiţi lumea, nici pe cele ce sunt în lume. Dacă cineva iubeşte lumea, iubirea Tatălui nu este'n el; pentru că tot ceea ce este în lume – pofta trupului şi pofta ochilor şi trufia vieţii – nu sunt de la Tatăl, ci din lume sunt. Şi lumea trece, şi pofta ei; dar cel ce face voia lui Dumnezeu rămâne în veac."

Promisiunea plăcerii este esența patimilor

Sfântul Siluan Athonitul
Sfântul Siluan Athonitul
1866-1938
"Puterea atrăgătoare a patimii constă în făgăduința desfătării. Suferința, în mișcarea pătimașă, este urmarea desfătării pătimașe. Dacă în mișcarea pătimașă nu s-ar afla elementul desfătării, ci ar începe de îndată suferința, ea nu ar putea pleca sieși voința omului."

Fuga după bani și patimile

Sfântul Ioan Gură de Aur
Sfântul Ioan Gură de Aur
347-407
"Da, din aceste patru motive alergi după bani, pentru plăcere, desfrâu, răzbunare şi frică. Alt motiv nu există. Căci, de obicei, bogăţia nu-l face pe om nici mai înţelept, nici mai cuminte, nici mai bun sau de oameni iubitor. Bogăţia nu ne poate sădi în suflet nici o virtute. Ci dimpotrivă, dacă află acolo unele virtuţi, le dezrădăcinează, ca să sădească în noi răutăţile corespunzătoare."

Amețeala păcatelor

Sfantul Teofan Zăvorâtul
Sfantul Teofan Zăvorâtul
1815-1891
"Păcătoșii tot timpul sunt amețiți pentru că diavolul îi învârte."

Comemorări

Biblia Ortodoxa - Citateortodoxe.ro

Citate pe autori