Cele mai sigure căi şi mijloace de educare şi creştere creştinească a copiilor

Părintele Cleopa Ilie
Părintele Cleopa Ilie
1912-1998
Rugăciunea, citirea cărţilor bune, ascultarea şi respectul faţă de părinţi, frica de Dumnezeu şi exemplul personal dat de tata şi mama sunt cele mai sigure căi şi mijloace de educare şi creştere creştinească a copiilor.

Pentru o educație creștinească corectă

Sfântul Paisie Aghioritul
Sfântul Paisie Aghioritul
1924-1994
"Pentru o educație creștinească corectă sunt necesare trei lucruri: în primul rand puține cuvinte, în al doilea rând multe exemple și în al treilea rând mai multă rugăciune."

Lumea Legii lui Dumnezeu este o lume a nevoinței, a efortului duhovnicesc

Părintele Alexie Uminski
Părintele Alexie Uminski
"Noi îi învăţăm pe copii să se roage, îi ducem la biserică, îi creştem în Legea lui Dumnezeu. Totul este corect, dar... Lumea Legii lui Dumnezeu este o lume a nevoinţei, o lume a efortului duhovnicesc, o lume a răstignirii împreună cu Hristos. Ea nu se oferă oricum, nu poate fi primită pur şi simplu, alături de celelalte valori sau interese ale sufletului."

Societatea are mijloace minime de apărare în fața decadenței umane

Aleksandr Soljenițîn
Aleksandr Soljenițîn
1918-2008
"Se adevereşte că societatea nu are decât infime mijloace de apărare în faţa prăpastiei decadenţei umane, bunăoară în ceea ce priveşte proasta folosire a libertăţii în materie de violenţă morală asupra copiilor, prin filme care abundă în pornografie, crime şi groază. Se consideră că toate acestea fac parte din ceea ce numim libertate şi că poate fi contrabalansată, teoretic, prin dreptul pe care aceşti copii îl au să nu se uite sau să respingă asemenea spectacole. Organizarea legalistă a vieţii şi-a dovedit astfel propria sa incapacitate de a se apăra împotriva eroziunii răului..."

De multe ori, neajunsurile copiilor sunt oglinda părinţilor

Părintele Octavian Moșin
Părintele Octavian Moșin
"De cele mai multe ori îi apreciem şi-i catalogăm pe tineri după cele exterioare, dar nu apucăm să discutăm cu ei şi astfel să le descoperim partea cea bună şi frumoasă. Apoi, de multe ori, neajunsurile copiilor sunt oglinda părinţilor, care n-au ştiut, n-au vrut să le dea componentele unei morale autentice."

În educația copiilor nu încap fițele și mofturile

Părintele Constantin Necula
Părintele Constantin Necula
"În educația copiilor nu încap fițele și mofturile. În educația copiilor nu încape decât dorința de a-l ști pe copil în siguranță, de a ști pe copil cu toate atribuțiile lui umane, și nu în ultimul rând de a-l ști asigurat în ceea ce privește cultura necesară creșterii copiilor ce se vor naște din el."

Copiii au libertatea de a alege

Părintele Constantin Necula
Părintele Constantin Necula
"Nu cred că există un om care să nu se bucure când îl descoperă pe Dumnezeu. Eu pe copiii mei nu îi trezesc duminică dimineață să meargă la Liturghie. Dacă vor să o facă o fac, și o fac. Nu îi oblig la citirea Scripturii, nu îi pun la metanii și cruci. Ei doar mă văd pe mine ce fac, și dacă vor, mă urmează. Eu asta am învățat din creștinism."

Posibilitățile omului educat

Părintele Dumitru Stăniloae
Părintele Dumitru Stăniloae
1903-1993
"Nu există limită în posibilităţile omului educat."

Cum ar trebui să fie o universitate?

Doctor Grigore T. Popa
Doctor Grigore T. Popa
1892-1948
"O universitate dacă este lipsită de partea inventivă, de creație, nu se mai poate numi universitate."

Mulțumirea pentru masă este un act de recunoștință

Mitropolitul Bartolomeu Anania
Mitropolitul Bartolomeu Anania
1921-2011
"Copii de astăzi nu mai sunt învățați de mamele lor, să spună la sfârșitul mesei ‘sarut mâna mamă’."
Biblia Ortodoxa - Citateortodoxe.ro

Citate pe autori