Biografie

Părintele Serafim Alexiev
Nascut in anul 1912, intr-o familie saraca, dar evlavioasa, el a absolvit Seminarul Teologic din Sofia. Mai apoi este admis la Facultatea de Teologie, dupa care si-a continuat stu­diile in Elvetia. In anul 1940 el va intra in monahism. Un rol hotarator in viata lui l-a avut prietenia cu vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Serafim Sobolev, in care afla un povatuitor fara seaman in ale credintei si vie­tii duhovnicesti.

Arhimandritul Serafim Alexiev, avand in lume numele de Stoian Gheorghiev Alexiev, s-a nascut la data de 25 februarie/9 martie 1912, in satul Gorno Brodi, langa orasul Sersko, in Macedonia, fiind cel mai mic fiu al unei familii evlavioase si sarace, cu multi copii. Tatal acestuia, numit Gheorghi, era turnator de clopote, mestesug pe care l-a lasat mostenire la doi dintre fii sai, Dimitar si Atanasie.

Cel mai mic fiu al sau, numit Stoian, se va remarca printr-o treaza constiinta bisericeasca si o adanca credinta ortodoxa. Dupa mutarea familiei in Sofia, in urma razboaielor, el va si intra la Seminarul Teologic din Sofia. Dupa terminarea acestor studii, in anul 1934, el este trimis sa studieze in Elvetia, la Facultatea de Teologie din Berna, unde primeste gradul stiintific de doctor in teologie, cu o lucrare numita "Semnificatia cerintelor exprimate de Iisus Hristos in Predica de pe munte".

La intoarcerea tanarului in Bulgaria, este numit profesor la Seminarul din Plovdiv, iar mai tarziu si la Sofia. Aici, la 3 februarie 1940, primeste tunderea in monahism, cu numele de Serafim, in cinstea Sfantului Serafim din Sarov, pe care l-a iubit in mod deosebit toata viata.

Un moment de rascruce in viata tanarului monah este apropierea lui de Arhiepiscopul rus Serafim Sobolev, care pastorea si traia la acea vreme, in jurul anului 1950, in Bulgaria. De la acesta primeste simtamantul viu al credintei ortodoxe si simtul subtire pentru viata duhovniceasca, pe care si el, mai tarziu, le-a inmanat numerosilor sai fii duhovnicesti. Serafim Alexiev va fi hirotonit ieromonah de praznicul Bunei Vestiri, in anul 1943, incepandu-si activitatea pastorala ca marturisitor pentru aproape de 50 de ani.

Dupa ce a slujit vreme de 2 ani ca protosinghel al Mitropoliei de Sliven, Parintele Serafim Alexiev a fost ridicat in cinul de arhimandrit in luna ianuarie 1947 si mutat in functia de responsabil al sectiei culturale a Sfantului Sinod, in Sofia. In aceasta perioada grea pentru Biserica Ortodoxa, Arhimandritul Serafim Alexiev a aparat cu multa vitejie sufleteasca dreapta credinta ortodoxa. Activitatea neobosita savarsita ca organizator de cursuri pastorale pentru preoti, ca insuflat propovaduitor prin predicile sale si ca autor al multor articole si lucrari mai largi, parintele s-a dovedit pe sine vrednic urmator al Marilor Parinti.

Dintre lucrarile acestuia, amintim aici o parte, dintre care unele au aparut deja si in limba romana: "Credinta noastra", "Nadejdea noastra", si "Dragostea noastra", "Mandrie si smerenie", "Vrajba si impacare", "Intelesul suferintei", "Mistica bolnava si mistica sanatoasa", "Leacul uitat", "Sfantul Serafim din Sarov", etc. Arhimandritul Serafim era inzestrat si cu un dar poetic deosebit, pe care l-a si exprimat in multe poezii si poeme, publicate in editii bisericesti. Doua culegeri de versuri au strans aceste poezii sub titlurile: "Stravederi" si "Cantece despre viata si moarte".

In anul 1960, Arhimandritul Serafim Alexiev a fost numit profesor la Catedra de Teologie Dogmatica a Academiei "Sfantul Clement al Ohridei" din Sofia, in scurt timp fiind confirmat si ca doctor in teologie, pentru lucrarea apologetica contra invataturii romano-catolice despre Imaculata Conceptie a Maicii Domnului. In cadrul acestei institutii teologice, el va si publica, in perioada anilor 1963-1969, in Anuarul Academiei din Sofia, o serie de studii teologice.

In anul 1969, dupa o activitate didactica de aproape 10 ani in cadrul Academiei, Arhimandritul Serafim Alexiev s-a vazut silit sa se retraga de la catedra, nefiind de acord, din punct de vedere teologic, cu introducerea noului stil calendaristic in Biserica Ortodoxa Bulgara si indeobste cu orientarea ecumenica a politicii bisericesti din Bulgaria, in urma participarii Bisericii Ortodoxe Bulgare ca membru in "Consiliul Mondial al Bisericilor". Peste ceva ani, in anul 1998, Patriarhia Bulgara se va retrage insa din acest Consiliu.

In anii ce au urmat, parintele Serafim a scris o serie de carti cu continut dogmatic si duhovnicesc-moral. Cele mai insemnate dintre ele sunt: "O vedere ortodoxa a noului si vechiului stil al Calendarului", "Credinta noastra", "Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul in lumina invataturii Sfintilor Parinti", "Viata dupa viata", "Staretii de la Optina", etc. De asemenea, el a fost mahnit si de unele puncte de vedere asupra ecumenismului. Ultima lucrare a Arhimandritului Serafim Alexiev, numita chiar "Ortodoxia si Ecumenismul", a iesit de sub tipar cu numai trei saptamani inainte de moartea sa.

Arhimandritul Serafim Alexiev a trecut la Domnul in data de 13/26 ianuarie 1993. De la el ne-au ramas, ca o pretioasa mosteni­re, cartile si pilda sa de viata monaha­la, plina de ravna si jertfa de sine, in­chinata pe deplin slujirii sfintei cre­dinte ortodoxe.

sursa:  http://www.crestinortodox.ro/parinti/arhimandritul-serafim-alexiev-96332.html

Părintele Serafim Alexiev

1912 - 1993
  • Gorno Brodi, lângă orașul Sersko, Macedonia
  • Teolog, Monah, Preot, Duhovnic străin
  • 13 Ianuarie