Biografie
Preasfintiul Justinian Chira, arhiepiscopul Maramuresului si Satmarului, s-a nascut in ziua de 28 mai 1921, in localitatea Plopis, in judetul Maramures, intr-o familie de tarani evlaviosi, la botez, primind numele de Ioan.
Intre anii 1927-1934, tanarul Ioan a urmat cursurile Scolii din satul natal, iar mai apoi, intre anii 1934-1936, a urmat cursurile Liceului Simion Stefan (liceu ortodox de baieti), din Cluj. Mai tarziu insa, parintele va urma noi studii teologice, in anul 1963 terminand studiile la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj, iar in anul 1968, terminand studiile la Facultatea de Teologie din Sibiu.
<div always;"="">Simtind o chemare tot mai mare pentru viata monahala, in ziua de 12 martie 1941, tanarul Ioan si-a indreptat pasii spre Manastirea Sfanta Ana, din localitatea Rohia. In anul 1942, in aceeasi manastire, tanarul frate Ioan a fost tuns in monahism, primind numele de Justinian.
In data de 15 august 1942, parintele Justinian a fost hirotonit si ierodiacon, pentru ca peste inca un an, in data de 17 aprilie 1943, sa fie hirotonit ieromonah, de catre Preasfintitul Nicolae Colan, episcopul Vadului, Feleacului si Clujului.
Chiar daca era calugar si preot, intre 22 noiembrie 1942 si 10 martie 1943, parintele Justinian a fost inregimentat fortat in armata maghiara, la Miscolt. Intre anii 1940-1944, toti romanii asteptau eliberarea tarii.
La varsta de numai 23 de ani, parintele Justinian este numit staret al Manastirii Sfanta Ana, din Rohia. Vreme de mai bine de 30 de ani, intre anii 1941-1973, parintele Justinian conduce manastirea exemplar, reintarind viata monahala, dupa regulile stabilite de intemeietorii monahismului ortodox. In vremea staretiei sale, el a realizat lucruri minunate, atat pe plan duhovnicesc, cat si pe plan gospodaresc, statornicind ca temelie a vietii si trairii duhovnicesti vechile reguli monahale: munca, rugaciunea si studiul.
In anul 1948, parintele Justinian a fost numit protosinghel. Pentru meritele sale in conducerea Manastirii Rohia, la propunerea Preasfintitului Teofil al Clujului, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane i-a conferit, in anul 1967, rangul de arhimandrit.
In anul 1973, lasand staretia Manastirii Rohia, a fost chemat spre a fi hirotonit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului. Aceasta slujire o va implini pana in toamna anului 1990, cand este chemat la conducerea Episcopiei Maramuresului si Satmarului. Instalarea sa a avut loc in data de 11 noiembrie 1990. Din anul 1990 si pana astazi, Preasfintitul Justinian Chira este arhiepiscop al Maramuresului si Satmarului, avand resedinta in localitatea Baia Mare.
Preasfintitul Justinian Chira a desfasurat o bogata activitate misionar-pastorala, administrativ-gospodareasca si culturala, rectitorind Episcopia Maramuresului si Satmarului, pe care o conduce pana azi.
De-a lungul vremii, Preasfintitul Justinian a scris cuvinte de invatatura in diferite publicatii bisericesti si laice, dintre care amintim: "Viata Ilustrata", "Renasterea", "Tribuna Ardealului", "Telegraful Roman", "Mitropolia Ardealului", "Mitropolia Banatului", "Indrumatorul bisericesc", din Sibiu, "Indrumatorul pastoral", din Alba-Iulia.
La randul sau, el insusi a editat "Indrumatorul bisericesc", in Cluj Napoca (1978-1989), si foaia eparhiala "Graiul Bisericii Noastre", in Baia Mare. Dintre cartile care au vazut lumina tiparului, sub semnatura sa, le amintim pe urmatoarele: "Darurile Bisericii" (Cluj Napoca, 1983) si "Viata Maicii Domnului" (Cluj Napoca, 1986).
In ziua de 28 mai 2011, cu ocazia implinirii a 90 de ani, IPS Justinian Chira spunea: "In ziua de 28 mai, de ziua mea de nastere, ziua de nastere a multora dintre voi, avem datoria sa ne amintim de mama si de tata. Am avut un tata fiecare, din samanta lui am venit pe lume, care ne-a iubit foarte mult, ne-a crescut pe bratele lui, din sudoarea fruntii lui, dar mai ales am avut o mama. E deosesbit de important sa avem o mama care te iubeste si cand nu mai existi. Totdeauna cand am vorbit cu soldatii care au fost pe front si imi povesteau de ranitii care erau in ceasul mortii ca o strigau pe mama: Mama, mama, unde esti? Pe mama o striga omul cand moare. Imi aduc aminte de mitropolitul Antonie de la Sibiu, a avut langa el o maicuta si imi povestea ca in ceasurile lui cele mai grele de suferinta o striga pe mama, cu numele ei a murit pe buze. De aceea de ziua mea de nastere imi aduc aminte de mama mea, Maria, care a purtat numele Maicii Domnului si care a fost o sfanta."
In data de 7 iulie 2011, cu ocazia implinirii varstei de 90 de ani, in Paraclisul Episcopal din Baia Mare, dupa savarsirea slujbei de "Te Deum", Preasfintitului Justinian Chira i s-a oferit ordinul "Steaua Romaniei in grad de cavaler", de catre cea mai inalta institutie din Stat, Presedintia Romaniei. Aceasta distinctie incununeaza viata si activitatea ierarhului, ca un merit recunoscut de statul roman.
sursa: http://www.crestinortodox.ro/parinti/justinian-chira-maramuresanul-125833.html