Biografie

Blaise Pascal
Blaise Pascal, nascut la data de 19 iunie 1623, in Clermont, Franta, ca fiu al lui ÉtiennePascal, presedinte la Curtea de Apel si al lui Antoinette Begon, de mic “dadu semnele unei mintineobisnuite” , raspunzand scurt si punand intrebari care surprindeau pe toata lumea legate de naturalucrurilor. Mama sa a murit cand el avea doar 3 ani, iar in 1631 Étienne Pascal se muta impreuna cufiul si cele doua fiice ale sale la Paris, ocupandu-se de educatia lui Blaise in mod deosebit, ramanandsingurul profesor al fiului sau, care niciodata nu a fost la scoala. Educatia data de tatal sau avea la bazaun principiu: acela sa tina mereu copilul ocupat si activ. Tatal lui Blaise era savant in matematica, dar stiind ca aceasta este o stiinta care pune stapanire pe minte si-i da o satisfactie deplina, il tine pe fiulsau departe de ea, pana cand acesta avea sa se perfectioneze in limba latina si limba greaca. La numai 12 ani, geniul sau in geometrie se manifesta, atat de mult incat descoperi singur pana la a treizeci si doua teorema din cartea lui Euclid.

La 16 ani Blaise scrie un tratat asupra Conicelor, care s-a dovedit a fi un efort spriritual ce nu a mai fost de la Arhimede pana atunci, dar care insa a ramasnepublicat pentru ca Blaise nu era pasionat de celebritate.

La 18 ani, Blaise Pascal inventeaza masina luide calculat, fara socoteli si fara fise, fara reguli de aritmetica si cu o siguranta fara gres. La 23 ani,vazand experienta lui Torricelli, Blaise inventeaza si executa asa numitele experientele lui Pascal (ex:experienta vidului: toate efectele care fusesera atribuite ororii de vid sunt cauzate de greutatea aerului),si inventeaza ruleta. Tot inainte de a implini 24 de ani, Blaise isi alege ca principiu de viata: “tot ce face obiectul credintei n-ar putea face obiectul ratiunii si inca mai putin sa-i fie supus”.

Blaise a adus in casa si familia lui credinta, astfel una din surorile lui se calugareste, simoare la 36 ani, cu cateva luni inaintea fratelui sau. Cu toate astea, Blaise avea mari probleme desanatate, nu putea inghiti lichid rece, si numai picatura cu picatura, avea dureri de cap insuportabile,iar medicii l-au indemnat sa lase la o parte orice actiune intelectuala si sa caute prilejii de distractie.La 30 de ani, convins sa se retraga din societate de sora sa calugarita, Blaise se muta la tara,traind tot restul vietii renuntand la orice placere si la toate lucrurile de prisos, lucrand in continuarenumai pentru Domnul. Iubea si stia pe dinafara Sfanta Scriptura, spunand despre ea ca “nu e o stiintaa mintii, ci o stiinta a inimii care nu este inteligibila decat celor cu inima dreapta si ca toti ceilalti nugasesc in ea decat confuzie”.

Se stinge din viata la 39 de ani si 2 luni, in urma unor convulsii, rostind ultimele cuvinte: “Dumnezeu sa nu ma paraseasca niciodata”.

Blaise Pascal

1623 - 1662
  • Clermont-Ferrand, Franța
  • Matematician, Fizician, Filosof
  • 19 August
  • St. Étienne-du-Mont în Paris
  • francez
  • catolic