Biografie

Mitropolitul Antonie de Suroj
Înaltpreasfinţitul Mitropolit Antonie Bloom a fost episcop al Episcopiei de Suroj al Bisericii Ortodoxe Ruse pentru Marea Britanie şi Irlanda.
S-a născut la Lausanne, în Elveţia. Şi-a petrecut primii ani în Rusia şi Persia, întrucât tatăl său era membru al corpului diplomatic imperial rus. Mama lui era sora compozitorului Alexander Scriabin. În timpul Revoluţiei bolşevice, familia a trebuit să părăsească Persia, iar în 1923 s-a instalat la Paris, unde viitorul mitropolit şi-a primit educaţia. A absolvit studii de fizică, chimie şi biologie şi şi-a luat doctoratul în medicină la Universitatea din Paris.
În 1939, înainte de a pleca pe front drept chirurg pentru armata franceză, a depus în secret voturile monahale în Biserica Ortodoxă Rusă. A fost tuns în monahism în 1943, primind numele de Antonie. În timpul ocupaţiei germane în Franţa, a lucrat ca medic pentru Rezistenţa franceză. După război, a continuat să profeseze ca medic până în 1948, când a fost hirotonit preot şi trimis în Anglia, pentru a sluji ca preot capelan al Frăţiei Sf. Alban şi Sf. Serghie. A fost numit preot al parohiei patriarhale ruse din Londra în 1950. A fost hirotonit episcop în 1957 şi ridicat la rangul de arhiepiscop în 1962, ca păstor al Bisericii Ortodoxe Ruse din Marea Britanie şi Irlanda (Episcopia de Suroj). În 1963, a fost numit exarh aj Patriarhiei Moscovei pentru Europa Occidentală, iar în 1966 a fost ridicat la rangul de mitropolit. La cererea lui, a fost eliberat din funcţia de exarh în 1974, pentru a se devota integral nevoilor pastorale ale mereu mai numeroşilor credincioşi din eparhia sa, care veneau la el căutând sfat şi ajutor.

Mitropolitul Antonie a devenit "Doctor Honoris Causa" al Universităţii din Aberdeen („pentru propovăduirea Cuvântului lui Dumnezeu şi reînnoirea vieţii spirituale a ţării”); de la Academia-Seminar Teologic din Moscova, pentru lucrarea sa teologică, pastorală şi predicatorială; de la Universitatea din Cambridge ; şi de la Academia Teologică din Kiev. Primele sale lucrări despre rugăciune şi viaţa spirituală (Living Prayer [Rugăciunea vie], Meditations on a Theme [Meditaţii pe o temă], şi God and Man [Dumnezeu şi Omul]) au fost publicate iniţial în Anglia, fiind ulterior traduse şi publicate fie în volum, fie sub formă de articole şi devenind binecunoscute în mai multe ţări, atât în Rusia, cât şi în România.
Mitropolitul Antonie a demisionat din toate funcţiile sale în 2003 şi a trecut la Domnul pe 4 august 2003. A fost înmormântat în cimitirul Brompton din Londra. Mulţi creştini ortodocşi din Marea Britanie şi din întreaga lume îl consideră pe Mitropolitul Antonie un sfânt contemporan.

sursa: http://ro.orthodoxwiki.org/Antonie_(Bloom)_de_Suroj

Mitropolitul Antonie de Suroj

1914 - 2003
  • Lausanne, în Elveţia
  • Monah, Doctor, Preot, Duhovnic străin, Ierarh
  • 4 August
  • cimitirul Brompton, Londra