Mai jos puteți vedea toate citatele extrase din cartea
Stiință și Credință. Mărturii ale savanților
Stiință și Credință. Mărturii ale savanților
Ioan Bute
  • Corgal Press
  • Bacău
  • 2014
  • 1
  • -
  • 80

"Adepții materialismului au repetat de atâtea ori că știința modernă a izgonit definitiv din domeniul său ideea de Dumnezeu, au știut să manevreze atât de bine conștiințele, încât astăzi multora le este rușine să pronunțe public cuvântul Dumnezeu. Toate acestea s-au făcut în numele științei. Și totuși, marii savanți, creatorii și gloriile științei au admis toți și chiar au proclamat existența lui Dumnezeu."

Doctor Nicolae Paulescu
1869 - 1931
Sursa: Ioan Bute, Stiință și Credință. Mărturii ale savanților, Editura Corgal Press, Bacău, 2014, p. 11

"Sunt multe mistere în știință. Se pare că știm doar aproximativ despre 5% din materia din univers [...] Suntem convinși că cealaltă materie este acolo, dar nu este în stele, nu este lumină sau gaz. Ce este? Este clar acolo, conform comportamentului cosmologic, dar nu știm ce este [...] Mecanica cuantică și relativitatea generală sunt minunate și ne spun o mulțime de lucruri. Dar se pare că nu sunt consistente una cu alta. Ce ne scapă? [...] Sunt noi fenomene și legi ale științei care vor fi descoperite sau nu vom putea niciodată să le înțelegem pe deplin?"

Prof. Charles Townes
1915 - 2015

Laureat al premiului Nobel. Inventator al laserului.

Sursa: Ioan Bute, Stiință și Credință. Mărturii ale savanților, Editura Corgal Press, Bacău, 2014, pp. 11-12, Ioan Bute, Știință și credință - Mărturii ale savanților, p. 11-12

"Multă lume nu își dă seama că știința implică fundamental asumpții și credințe. Nimic însă nu este absolut dovedit. De exemplu, matematicianul Godel a arătat logic că pentru a dovedi ceva trebuie să existe o mulțime de asumții, dar nu putem dovedi că această mulțime este consistentă. Trebuie să facem cele mai bune presupuneri pe care le avem și să avem credință. [...] Asumăm că legile fizicii sunt constante și avem credință în acest fapt, dar nu s-ar putea ele schimba brusc? Și dacă nu, de ce nu?"

Prof. Charles Townes
1915 - 2015

Laureat al premiului Nobel. Inventator al laserului.

Tag-uri:
Sursa: Ioan Bute, Stiință și Credință. Mărturii ale savanților, Editura Corgal Press, Bacău, 2014, pp. 12-13, Ioan Bute, Știință și credință - Mărturii ale savanților, p. 12-13

"Este imposibil, veí spune, metoda ștințifică verifică totul prin experiență. Fără a menționa numeroasele dificultăți filosofice inerente acestui punct de vedere, răspund că în practică acest lucru este fals. Câți fizicieni au verificat fiecare etapă, empirică sau logică, din cele care s-au succedat după cercetările lui Galilei și până la dinamica lui Hamilton? Noi verificăm, doar câteva derivate academice, esențialmente superficiale, și acceptăm restul printr-un act de credință."

Prof. Charles Townes
1915 - 2015

Laureat al premiului Nobel. Inventator al laserului.

Tag-uri:
Sursa: Ioan Bute, Stiință și Credință. Mărturii ale savanților, Editura Corgal Press, Bacău, 2014, pp. 14-15

"Nicio teorie științifică nu este vreodată concludent verificată, la oricâte teste ar fi rezistat cu succes. Iar această concluzie concordă cât se poate de bine cu istoria științei; chiar și o construcție intelectuală atât de bine atestată și atât de larg acceptată cum este fizica newtoniană, nu s-a dovedit pe veci imună la revizuire.[...] Știința își poate, desigur, ameliora teorile, transformându-le sau înlocuindu-le prin noi teorii care rezistă la toate testele cărora le-au făcut față cele vechi, și în plus la altele. Ea însă nu poate spune niciodată definitiv: Iată în sfârșit Adevărul despre Natură."

Sir Karl Popper
1902 - 1994
Sursa: Ioan Bute, Stiință și Credință. Mărturii ale savanților, Editura Corgal Press, Bacău, 2014, p. 14

"Sunt om de știință. Înțeleg metodele de cercetare și de raționare utilizate, dar în 99% din cazuri sunt incapabil să le verific experiențele [...] Pentru mine [...], acțiunea ARN-ului sau neurotransmițătorilor, calculul predicatelor, teoria cuarcilor sau organizarea cristalelor lichide este un fel de ebraică. Cu toate acestea, am încredere în colegii mei și cred în rezultatele lor, în același mod în care și ei au încredere în mine, atunci când le prezint specialitatea mea științifică pe care, în general, nu o înțeleg nici ei mai bine."

Prof. Charles Townes
1915 - 2015

Laureat al premiului Nobel. Inventator al laserului.

Tag-uri:
Sursa: Ioan Bute, Stiință și Credință. Mărturii ale savanților, Editura Corgal Press, Bacău, 2014, p. 15

"Știința nu se bazează pe demonstrații, ci pe presupuneri. Este mult nonsens în ce se spune în aceste zile că evoluția este doar o teorie. Orice este doar o teorie, inclusiv fizica clasică! Dacă doriți demonstrații, duceți-vă la aritmetică; în aritmetică puteți demonstra lucruri. Dar trebuie stipulate axiomele. Dar în științele în care încercați să descoperiți lucruri, noțiunea de demonstrație nu există."

Profesor emerit Noam Chomsky
Sursa: Ioan Bute, Stiință și Credință. Mărturii ale savanților, Editura Corgal Press, Bacău, 2014, p. 18

"Baza empirică a științei obiective nu este ceva 'absolut'; știința nu construiește pe un fundament solid. Aceasta este mai degrabă o mlaștină deasupra căreia se ridică construcția teoriilor ei îndrăznețe. Ea este o construcție, ai cărei piloni se scufundă în mlaștină - dar nu pătrund într-un fundament solid, natural. A renunța să se pătrundă cu pilonii mai adânc, nu se face, ci se speră că pilonii vor rezista la greutatea clădirii, și se decide că rezistența oferită de piloni este suficientă cel puțin pentru un timp."

Sir Karl Popper
1902 - 1994

Unul dintre cei mai mari filozofi ai științei din secolul XX.

Sursa: Ioan Bute, Stiință și Credință. Mărturii ale savanților, Editura Corgal Press, Bacău, 2014, p. 20

"Motivul pentru care fizica poate atinge așa o adâncime este că se restrânge la lucruri extrem de simple, abstractizând complexitatea lumii. De îndată ce un atom devine prea complicat, de exemplul heliul, ci predau ștafeta chimiștilor. Când problema devine prea complicată pentru chimiști, ei o predau biologilor. Biologii o predau des sociologilor și ei o pasează istoricilor."

Profesor emerit Noam Chomsky
Tag-uri:
Sursa: Ioan Bute, Stiință și Credință. Mărturii ale savanților, Editura Corgal Press, Bacău, 2014, p. 21

"În jurul nostru avem o mulțumi de dovezi evidente despre o acțiune inteligentă, despre un plan binevoitor; și dacă vreodată îndoieli metafizice ne depărtează, pentru câtva timp de ele, aceste idei revin cu o forță irezistibilă. Ele ne arată natura supusă unei voințe libere. Ele ne arată că toate lucrurile vii depind de un Creator și de un Stăpân etern."

(lord Kelvin) William Thomson
1892 - 1907
Sursa: Ioan Bute, Stiință și Credință. Mărturii ale savanților, Editura Corgal Press, Bacău, 2014, p. 29

"Religia și știința naturii nu se exclud, cum cred sau se tem unii în ziua de astăzi, ci se întregesc și se armonizează împreună."

Max Planck
1858 - 1947

Laureat al premiului Nobel

Sursa: Ioan Bute, Stiință și Credință. Mărturii ale savanților, Editura Corgal Press, Bacău, 2014, p. 30

"Cine nu cugetă decât pe jumătate, acela nu crede nici în Dumnezeu; dar cine cugetă corect, acela trebuie să creadă în Dumnezeu."

Sir Isaac Newton
1643 - 1727
Sursa: Ioan Bute, Stiință și Credință. Mărturii ale savanților, Editura Corgal Press, Bacău, 2014, p. 39

"A fost ochiul făurit fără pricepere în optică, și urechea fără știința numerelor?"

Sir Isaac Newton
1643 - 1727
Sursa: Ioan Bute, Stiință și Credință. Mărturii ale savanților, Editura Corgal Press, Bacău, 2014, p. 44