Să-l iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți

Maica Gavrilia Papaiannis
Maica Gavrilia Papaiannis
1897-1992
Ni se spune:"Să-l iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți." Cine sunt eu să spun: "Acesta este rău, nu trebuie să-l iubesc.Celălalt este mincinos, ce am de-a face cu el"?

Iubirea de aproape

Maica Gavrilia Papaiannis
Maica Gavrilia Papaiannis
1897-1992
Hristos ne spune să ne iubim aproapele așa cum ne iubim pe noi înșine. El nu ne spune să ne facem rău singuri. Nu te întrista dacă nu poți face nimic.

Iubeșteți aproapele

Sfântul Paisie Aghioritul
Sfântul Paisie Aghioritul
1924-1994
"Pe omul care îţi cere iertare sinceră când greşeşte, să-l ierţi cu bunătate de fiecare dată şi să-l iubeşti şi de aproape. Iar pe cel viclean, care îţi cere chipurile iertare, ca să-şi facă treaba lui şi mereu să te încurce în treburile lui, şi care vatămă sufleteşte şi pe alţi oameni, iartă-i de şaptezeci de ori câte şapte şi în continuare să-l iubeşti de departe şi să te rogi pentru el."

Dumnezeui mântuiește pe celălalt cu ajutorul tău

Părintele Arsenie Boca
Părintele Arsenie Boca
1910-1989
"Dacă pe cel ce se sălbăticeşte asupra ta, din pricina întunecimii sale, îl ştie Dumnezeu că se va mântui, mântuirea lui o va face şi cu ajutorul tău, prin aceea că-ţi dă darul răbdării, al iertării din inimă şi al rugăciunii. Astfel pentru smerenia ta îl va birui Dumnezeu şi va alunga duhul protivnic dintr-însul. Dacă însă fratele acela mai are de chinuit în robie străină, sau chiar îşi va pierde sufletul, la purtarea ta cea după Dumnezeu, răutatea lui va creşte şi se va sălbătici cu totul împotriva oamenilor şi împotriva lui Dumnezeu. Prin urmare, nicidecum sa nu uităm că ostaşi ai lui Dumnezeu suntem. Deci fii destoinic, suflete, ştiind cui crezi, cu ale cui arme baţi război, cine îţi ajută, ca să nu piardă Dumnezeu pe cineva pentru neiscusinţa ta. De aceea au zis Părinţii, că pricina mântuirii este aproapele."

Prin dragostea omul își poate înțelege semenul său

Părintele Arsenie Boca
Părintele Arsenie Boca
1910-1989
"Noi știm că există un schimb de comuniune de la om la om; că oamenii, pe măsura interesului ce și-l poartă, își trec unul altuia în chip tainic poverile, durerile și bucuriile; că unul poate să simtă toate stările celuilalt, primindu-l pe acela în sine, sau pătrunzând el în acela. Dacă omul ajunge prin sensibilitatea dragostei să cunoască și să înțeleagă pe semenii săi, cu atât mai mult o poate face Iisus, Omul culminant, Omul desăvârșit în dragostea de oameni, Omul căruia puritatea desăvârșită fără de păcat, de egoism și nepăsare, îi dă o sensibilitate unică."

Dacă dragoste nu am nimic nu sunt

Sfântul Apostol Pavel
Sfântul Apostol Pavel
3-67
"De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi de aş avea darul proorociei şi tainele toate le-aş cunoaşte şi orice ştiinţă, şi de aş avea atâta credinţă încât să mut şi munţii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt. Şi de aş împărţi toată avuţia mea şi de aş da trupul meu ca să fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseşte."

Când un om iubește

IPS Justinian Chira
IPS Justinian Chira
1921-2016
"Când un om reușește să iubească, în adevăratul înțeles al cuvântului, se îndumnezeiește, devine asemenea cu Dumnezeu."

Dragostea pentru omenire

Feodor M. Dostoievski
Feodor M. Dostoievski
1821-1881
"Dragostea pentru omenire este chiar cu totul de neimaginat, de neînțeles, este imposibilă, dacă nu este însoțită de credința în sufletul omenesc. Iar cei care, dupa ce i-au răpit omului credința în nemurirea sa, vor s-o înlocuiască, drept scop suprem al vieții, cu “dragostea față de omenire” aceștia, zic eu, atentează la propria lor persoană, căci, în locul dragostei de omenire, sădesc în inima celui ce și-a pierdut credința doar germenele urii pentru omenire."

Porunca iubirii e cea mai mare

Părintele Arsenie Papacioc
Părintele Arsenie Papacioc
1914-2011
"Porunca iubirii e porunca cea mai mare, de aceea insistă Mântuitorul. Deci e o întrebare justificată; să ne-o punem toţi: „Iubesc sau nu iubesc?”, că e poruncă, dragă! Să nu credeţi că Mântuitorul a vorbit numai pentru veacul respectiv, pentru apostoli. Nu. A vorbit pentru toate timpurile. Şi noi avem privilegiul că suntem creştini. Şi atunci sigur că nu o să-l urmăm pe Tutankhamon sau pe Budha. Noi Îl urmăm pe Hristos. Băgaţi de seamă, iubirea e criteriu de Judecată!"

Vorbește de bine pe semenii noștri

Maica Gavrilia Papaiannis
Maica Gavrilia Papaiannis
1897-1992
"Cel mai important act filantropic este de a-i vorbi de bine pe semenii noștri."

Comemorări

Biblia Ortodoxa - Citateortodoxe.ro

Citate pe autori